Cele patru cuvinte pe care părinții nu ar trebui să le spună copiilor niciodată. Un neuropsiholog le dezvăluie pe cele interzise
Data publicării:
Psihologul Álvaro Bilbao împărtășește constant pe rețelele de socializare trucurile pe care el le aplică acasă cu copiii săi pentru a se asigura că aceștia cresc cu o bună stimă de sine și sănătoși emoțional. Printre acestea, el afirmă că există patru cuvinte care sunt interzise în casa lui.

Puterea cuvintelor este un aspect crucial în influențarea pozitivă sau negativă a individului, mai ales în cazul copiilor. Studiile confirmă faptul că cuvintele pe care părinții le utilizează în mod obișnuit pot avea un impact semnificativ asupra acestora, atât în bine, cât și în rău. Neuropsihologul Álvaro Bilbao, cunoscut pentru expertiza sa în domeniu, a subliniat această realitate într-o postare pe profilul său de Instagram: „Cuvintele pe care le alegem pentru a-i lăuda sau a-i corecta pe copiii noștri ascund mesaje subtile care le modelează caracterul și stima de sine”.

Prin urmare, este esențial să fim extrem de atenți la tonul și limbajul pe care îl adoptăm în comunicarea cu copiii noștri, indiferent de situație sau moment. Această atenție ne asigură că avem un impact pozitiv asupra dezvoltării lor emoționale și cognitive.

Cuvinte interzise în casa lui Álvaro Bilbao

Continuând în aceeași postare, psihologul a arătat cele patru cuvinte care, în casa lui, sunt total interzise. Cuvinte care, deși le putem considera complet inofensive, pot ajunge să submineze stima de sine și încrederea celor mici (atât în ​​ei înșiși, cât și în noi ca figuri de autoritate).

Vina

„Unul dintre prietenii mei a făcut o afirmație interesantă, susținând că sentimentul de vinovăție este mai mult legat de religie și morală decât de abordarea corectă a lucrurilor. Potrivit lui, vinovăția ar trebui să fie eliminată complet”, spune Bilbao.

Expertul neuropsiholog merge chiar mai departe și explică că în propria sa familie se practică responsabilitatea, dar nu vinovăția. El subliniază faptul că atunci când cineva comite o greșeală, se concentrează pe repararea ei. Fiecare membru al familiei este responsabil pentru acțiunile sale, dar nu este învinovățit.

Bilbao afirmă că el și partenera își educă copiii în așa fel încât aceștia să învețe să-și repare propriile greșeli și, dacă este nevoie, să o facă împreună. Acest mod de abordare îi învață pe copii să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor și să dezvolte abilități de rezolvare a problemelor, în loc să se afunde în sentimentul de vinovăție sau de a fi învinovățit.

Pedeapsă

Expertul în dezvoltare neuropsihologică aplică în propria sa casă un principiu strict: pedepsele sunt interzise și chiar cuvântul care le descrie este evitat.

În familia sa, nu se recurge la pedepse, iar motivul acestei alegeri se bazează pe descoperirile științifice. El subliniază că studiile au demonstrat că pedeapsa nu ajută copiii să învețe și, mai mult decât atât, poate avea un impact negativ asupra stimei de sine a acestora.

2. -imagine fara descriere- (cele-patru-cuvinte-pe-care-parintii-nu-ar-trebui-sa-le-spuna-copiilor-niciodata--un-neuropsiholog-le-dezvaluie-pe-cele-interzise-2_85188900.jpg)

SURSA FOTO: pexels.com @Elina Fairytale

 

Premiu

Un alt aspect interzis în casa expertului este utilizarea recompenselor. În aceeași manieră ca mulți alți specialiști, el este împotriva sistemului de recompense care le acordă copiilor premii pentru realizările lor. „Acasă, recunoaștem, sărbătorim și felicităm copiii noștri atunci când simțim că au realizat ceva dificil, dar nu le oferim 'premii'”, explică el.

Această abordare se bazează pe cercetările științifice care au arătat că acest sistem de recompense poate duce la scăderea motivației copiilor. Ei își pierd interesul și satisfacția de a realiza lucruri pentru simplul fapt de a se îmbunătăți sau de a-i ajuta pe ceilalți. „Aceștia nu mai experimentează bucuria intrinsecă a realizărilor, deoarece sunt concentrați doar pe obținerea recompenselor externe”, afirmă Álvaro.

Insulte

Este evident că un copil nu ar trebui să fie niciodată supus la insulte, dar este important să facem eforturi pentru a evita chiar și rostirea acestora. „Uneori copiii pot fi supărați, dar le reamintim mereu că acasă nu trebuie să folosim cuvinte care să rănească pe ceilalți”, explică Álvaro Bilbao.

De asemenea, este important să ne amintim că, în timp ce copiii pot fi supărați și frustrați, nu ar trebui să le afectăm stima de sine prin utilizarea insultelor. Este esențial să se promoveze o comunicare respectuoasă și să se învețe alternative sănătoase pentru exprimarea emoțiilor negative. Prin aceasta, se încurajează dezvoltarea unei comunicări sănătoase și empatice, fără a recurge la insulte care pot avea un impact negativ asupra stimei de sine a celorlalți.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: copii  neuropsiholog  parinti  parinti si pitici  psiholog  stima de sine copii 

Articole similare


Cele mai noi articole

De ce unii copii își rod unghiile?

Obiceiul sau obiceiul de a-și roade unghiile este o practică destul de...


Top citite
Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii”

pixel