Cele patru lecții de viață esențiale pe care un profesor le recomandă să le predați copiilor prin jocuri
Data publicării:
Manu Sánchez, profesor și expert în jocuri de societate, precum și în metodologia de învățare bazată pe joc, subliniază patru lecții esențiale care se aplică atât în joc, cât și în viață.

Metodologia cunoscută sub numele de Game-Based Learning (în română, învățare bazată pe joc) sau ABJ, pe scurt, câștigă din ce în ce mai mult teren în școli.

De peste un deceniu, acest mod de a preda și de a învăța este aplicat de profesori care cred în beneficiile sale, cum este cazul lui Manu Sánchez.

Autor al cărții In Class Yes You Play, creator de literatură pentru copii și de jocuri de societate, Manu Sánchez deține unul dintre cele mai interesante profiluri pe Instagram dedicate educației prin joc. Acest tip de metodologie transformă elevii din simpli spectatori ai procesului de învățare în participanți activi, implicați în activitățile desfășurate în clasă, notează SerPadres.

Pe scurt, învățarea bazată pe joc nu doar că face procesul educațional mai atractiv, ci și crește capacitatea copilului de a învăța și de a se dezvolta armonios.

Citește și Cum pot părinții crește copii de succes, potrivit unui decan de la Stanford: „Fii autoritativ, nu autoritar!”

Jocul – un limbaj universal al învățării

SURSA FOTO: freepik.com @standret

Profesorii care aplică această metodologie susțin că „jocul este limbajul universal al învățării”. În plus, jocul este un drept recunoscut, fiind compatibil atât cu educația din școli, cât și cu activitățile desfășurate acasă.

Pentru ca învățarea bazată pe joc să fie eficientă, Manu Sánchez subliniază patru lecții fundamentale pe care copiii trebuie să le învețe în joc și în viață.

Acestea sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și promovează valori precum respectul, empatia și onestitatea.

Cele patru lecții esențiale

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

„Dacă gluma deranjează, nu este o glumă”

Respectul față de ceilalți este esențial atât în joc, cât și în viață. Este o regulă de bază pentru conviețuire și educație.

„Dacă jocul exclude pe cineva, nu este distractiv”

Activitățile și jocurile trebuie să fie incluzive, să promoveze respectul și să îmbrățișeze diversitatea. Nimeni nu trebuie lăsat deoparte.

„Dacă nu vrei să fii atins, trebuie să spui asta”

Această lecție subliniază importanța exprimării limitelor personale. În același timp, implică și învățarea regulii reciproce: „Dacă vrei să te joci, cere permisiunea.”

„Dacă cineva trișează, nu câștigă niciodată cu adevărat”

Rezultatul nu este cel mai important, ci modul în care sunt atinse obiectivele. Aceasta este o lecție valoroasă pentru viață, care pune accent pe etică și proces, nu doar pe succesul final.

Aceste lecții reprezintă esența metodologiilor active, care încurajează copiii să învețe într-un mod sănătos, distractiv și interactiv.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Joaca si DIY

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„De unde știu eu dacă educatoarea sau învățătoarea îi face mai mult rău decât bine copilului?” Oana Moraru dezvăluie indicatorul: „Cel mai ușor îți dai seama așa”

11 comportamente „ciudate” care îi îngrijorează pe părinți și care, de fapt, indică faptul că un copil va avea succes în viață!

Obiceiuri care îl pot face pe copil mai puțin inteligent, conform studiilor Harvard și Stanford

Iată cu ce să-ți hrănești copilul pentru a fi înțelept și sociabil, potrivit unui studiu ce a analizat 6.000 de copii cu vârste între 7 și 9 ani

pixel