Oana Moraru explică de ce nu se pot concentra copiii: „Acestea sunt cele două mari ferestre de oportunitate pentru dezvoltarea atenției”
Studiile arată că această scădere a scorurilor IQ este cauzată mai degrabă de factori de mediu decât de modificări genetice, tendința fiind observată în țări precum Norvegia, Marea Britanie, Franța și Țările de Jos.
Printre posibilele cauze ale acestui declin se numără schimbările în sistemele de educație, alimentație, consumul de media și utilizarea tehnologiei.
Cercetările sugerează că, de exemplu, simpla prezență a unui smartphone poate afecta capacitatea cognitivă.
Nivelul IQ-ului este în scădere, iar cauza exactă rămâne necunoscută. Totuși, oamenii de știință sunt de acord că acest fenomen este determinat de factori de mediu, nu de o creștere a numărului de persoane cu predispoziții genetice mai slabe.
SURSA FOTO: freepik.com @Anna Tolipova
Timp de o mare parte a secolului al XX-lea, inteligența umană a fost în creștere constantă.
Această tendință a fost observată de James Flynn, un cercetător din Noua Zeelandă, ale cărui studii au arătat că coeficientul nostru de inteligență (IQ) creștea, în medie, cu aproximativ trei puncte pe deceniu.
Fenomenul a devenit cunoscut sub numele de „Efectul Flynn”. Totuși, cercetări recente arată că acest efect s-a încheiat.
Între 1962 și 1991, oamenii de știință au analizat aproape 750.000 de bărbați norvegieni. Rezultatele studiului, publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences în iunie 2018, arată că Efectul Flynn a continuat până în 1975, moment în care nivelul IQ-ului a început să scadă brusc - aproximativ șapte puncte IQ pe generație, notează science.howstuffworks.com.
Studiul a mai indicat că scăderea nu s-a datorat unei creșteri a numărului de persoane mai puțin inteligente care aveau mai mulți copii, ci mai degrabă unor factori de mediu.
Constatări similare au fost raportate și în alte țări, precum Marea Britanie, Franța și Țările de Jos, confirmând această tendință.
SURSA FOTO: freepik.com @user6699736
Oamenii de știință consideră că posibilele cauze includ schimbările din sistemele de educație, alimentație, influența mediatică actuală, scăderea interesului pentru lectură și creșterea timpului petrecut online.
Unii specialiști pun sub semnul întrebării chiar testul IQ, argumentând că acesta favorizează inteligența cristalizată - cunoștințele acumulate de-a lungul timpului - în detrimentul inteligenței fluide, care reprezintă capacitatea de a rezolva probleme folosind logica și abilitățile de observație.
Astăzi, spun experții, accentul în educație este pus mai mult pe inteligența fluidă, ceea ce ar putea explica presupusul nostru declin intelectual.
Un alt factor important este tehnologia. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin a descoperit că oamenii pot reține și procesa informațiile mult mai bine atunci când smartphone-urile lor sunt într-o altă cameră.
Interesant este că simpla oprire a telefonului sau ascunderea lui într-un buzunar ori într-o geantă nu a avut același efect - prezența dispozitivului în apropiere a continuat să afecteze performanțele cognitive ale utilizatorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Anumite atitudini parentale îi...