10 urături deosebite pentru copii de Anul Nou, inspirate din tradițiile populare și adaptate pentru cei mici
Câteodată copiii fac lucruri nepotrivite pentru că atunci știu că primesc atenție. Atunci e cineva acolo care se uită la ei și le spune ceva.
Sigur, e atenție negativă, dar e un soi de atenție numai și numai pentru el. Iar asta nu e ceva ce se întâmplă familiilor în care părinții sunt dezinteresați de copiii lor sau în care îi ignoră cu desăvârșire, ci în orice familie.
Și în orice relație se poate ca unul dintre partenerii relației să se simtă o vreme neglijat, indiferent câte eforturi depune celălalt. Copiii se pot simți la fel, mai ales în perioadele în care poate suntem mai aglomerați la job sau avem și alte griji în mințile noastre.
Când observăm astfel de comportamente, e important să tragem aer în piept, să ne dăm un pas în spate și să ne gândim dacă putem oferi acum ceva mai mult copilului sau încă nu. Și dacă nu încă, atunci când și cum?
Copiii trec prin diferite etape în timpul dezvoltării lor motorii și psiho-cognitive, prin realizarea anumitor acțiuni și pur și simplu jucându-se cunosc lumea din jurul lor.
Scrisul pe pereți este, de asemenea, o modalitate de a se familiariza cu lumea din jurul lor, de a se exprima și de a-și demonstra independența.
Mai mult, în ceea ce privește dezvoltarea motorie, copilul își îmbunătățeste coordonarea mână-ochi și forța brațelor, inclusiv încheietura mâinii.
Dacă copilul este deja capabil să stea în picioare, își poate îmbunătăți echilibrul și utilizarea și coordonarea ambelor mâini.
Prin urmare, nu trebuie să certați copilul, ci să-l încurajați să folosească alte suprafețe pentru a-și dezvălui creativitatea.
Pentru a explica copiilor că nu scrieți pe pereți, sunt câțiva pași de urmat. În primul rând, nu ar trebui să te enervezi, să-i certați sau să-i faceți să se simtă vinovați.
Dorința de a scrie pe pereți este absolut normală și copiii mici nu știu încă bine ce se poate și ce nu se poate face.
Așa că începe prin a explica ceea ce ți se pare evident, clar și simplu. Fă-l pe copil să înțeleagă de ce este important ca pereții să fie curați și cât de dificil este să îndepărtezi urmele de marker și de vopsea.
Dacă copilul vrea să o facă din nou, va trebui să-i explicați din nou de ce nu se face și să-i dați o hârtie pe care să poată mâzgăli și să deseneze după bunul plac.
Încercați să vă asigurați că copilul are întotdeauna suficientă hârtie disponibilă, astfel încât să nu fie tentat să scrie pe perete.
Există și standuri speciale cu role de coli mari de hârtie pentru a le permite copiilor să deseneze în deplină libertate.
Când vezi că copilul tău desenează sau colorează, verifică-l și nu-l pierde din vedere.
Pentru a vă proteja, cel mai bine este să oferiți copiilor la început markere lavabile, astfel încât pereții să nu fie deteriorați iremediabil dacă nu puteți evita mâzgălile lor.
O ultimă modalitate de a-ți face copilul să înțeleagă că nu ar trebui să scrie pe pereți este să te ajute să curețe după ce a făcut mizerie. Astfel, consecințele acțiunii sale vor fi mai clare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Experții de la Universitatea...
Toți părinții știu cât de des...