Părintele Vasile Ioana: „Tu îi faci ghiozdanul, tu îi pui șosetele, tu îi pui mâncarea. Te transformi din model, în slugă. Copilul NU are nevoie de slugi, ci de repere!”
Dar, în realitate, comportamentul copilului nu este un atac personal. Este un mesaj. Un strigăt după conectare, înțelegere și iubire.
Citește și „Plânsul se oprește când mami mă ia în brațe” – TikTok-ul care a emoționat o lume întreagă
SURSA FOTO: Freepik.com@dimaberlin
„Când copilul nu ascultă este un semnal că ceva în interiorul lui are nevoie de atenția și iubirea ta.
De cele mai multe ori, nu este despre el.
Este despre emotțile pe care le simte, despre dezechilibrul din jurul lui și despre lucrurile pe care nu știe să le exprime altfel.
Pentru că copilul ne arată părți din noi, ca părinți.
Fie că e vorba de starea noastră emoțională, fie de relația dintre noi și partener”, spune Anca Dome, mamă formator și terapeut.
În schimb, plânge, țipă, lovește sau refuză să coopereze. Și noi, ca părinți, vedem doar comportamentul – vârful aisbergului. Dar dedesubt sunt emoții greu de procesat, nevoi neexprimate și poate chiar suferință.
SURSA FOTO: Freepik.com@Drazen Zigic
Uneori, copilul „explodează” nu din cauza unui lucru anume, ci din cauza unui dezechilibru mai profund. Poate în casă este multă tensiune între părinți. Poate mama e epuizată și nu mai are răbdare. Poate tatăl e mereu pe fugă și copilul îi simte absența emoțională.
Copiii simt totul. Chiar dacă nu înțeleg ce se întâmplă, ei trăiesc intens ceea ce adulții încearcă să ascundă sau să ignore. Iar reacțiile lor devin o oglindă. Ne arată părți din noi: rănile noastre, neliniștile, lipsa de echilibru, stilul nostru de relaționare.
SURSA FOTO: Freepik.com@shapovalphoto
Opune rezistență reacției imediate. În loc să pedepsești sau să cerți, întreabă-te: „Oare ce vrea să-mi spună copilul prin comportamentul lui?”
Conectează-te, înainte de a corecta. Un copil care se simte văzut, auzit și acceptat este mai dispus să coopereze.
Reflectă la starea ta emoțională. Uneori, iritarea față de copil vine din oboseală, stres sau tensiuni nerezolvate. Când ai grijă de tine, poți avea grijă mai bine de copilul tău.
Oferă siguranță emoțională. Spune-i: „Sunt aici pentru tine. Văd că îți e greu. Hai să trecem împreună prin asta.”
Când copilul nu ascultă, e un semn că ceva înăuntrul lui – sau în mediul în care trăiește – are nevoie de atenție. Și adesea, copilul devine busola noastră interioară. Ne ajută să ne întoarcem spre noi înșine, să ne vindecăm, să devenim părinții de care chiar are nevoie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Copiii de astăzi se confruntă...
Timiditatea la copii este o...