Copilul nu vrea să bea apă? Iată câteva trucuri care te vor ajuta
Data actualizării:
Data publicării:
Atâta timp cât copilul este mic și bea lapte, problema consumului de apă nu se ia în calcul. Putem discuta însă depre această problemă din momentuu în care copilul începe înțărcarea. Dcă copilul refuză să bea apă, iată câteva trucuri care ar putea să vă fie utile.

Laptele matern, precum și formula de lapte praf, sunt alcătuite în proporție de 95% apă, astfel încât sugarul nu are nevoie să bea apă sau alte lichide, care ar putea interfera efectiv cu alăptarea. Dar de când începe înțărcarea, apa va trebui introdusă puțin câte puțin. Mai ales vara, când este cald și există un pericol de deizhidratare.

Iată câteva sfaturi care vă pot fi utile:

Alegem recipiente potrivite pentru el

Este adevărat, trecerea de la supt, la alte mecanisme de aport de lichide ar putea fi dificilă la început pentru bebeluș, care, încercând să bea dintr-un pahar ar putea vărsa pe el sau s-ar putea sufoca:. Evident că micuțul va încerca să evite deoarece va fi pentru el o experiență neplăcută.

Tocmai din acest motiv este indicat sa gestionezi aceasta faza de tranziție oferindu-i apa în biberoane, în pahare mici cu gură de scurgere sau în pahare anti-răsturnare care permit copilului să bea ca dintr-un pahar normal.

Exploatăm dorința de imitație

Copiilor le place foarte mult să imite adulții, așa că dacă vrem să-l încurajăm să bea, să ne punem în fața lui și să începem să bem o înghițitură, invitându-l să facă la fel. Ca în toate acțiunile, exemplul constituie un stimul excelent. La început s-ar putea să se prefacă doar că imită gestul, dar apoi va începe să se bucure de el și de fiecare dată când ne va vedea bem o va face și el, aproape ca un joc distractiv.

3. Fotografie... (pexels-vanessa-loring-5082965_25559100.jpg)

Fotografie de la Vanessa Loring/ Pexels

Lasă-i să aleagă un pahar sau o sticlă de apă cu o grafică atrăgătoare

Acest lucru are și un impact, deoarece a bea dintr-un pahar cu personajul său preferat de desene animate are un plus de atracție.

Atunci când plecăm de acasă sau atunci când cel mic va merge la școală, ne asiguirăm că are osticlă de apă doar pentru el: va fi un joc în plus cu prietenii săi să-și arate sticla de apă.

Oferiți-i o cănuță cu pai, un pahar, o sticlă sau un termos în culoarea preferată sau cu personajele lui preferate.

Să-l facem să se simtă autonom

Un alt lucru care le place foarte mult copiilor este să facă lucrurile pe cont propriu, pentru că astfel se simt mari. Când ne dăm seama că este în stare, să-i lăsăm în bucătărie o sticlă cu o cantitate limitată de apă, pe care el însuși o va turna în paharul său: va dori să termine apa cât mai repede pentru a repeta ceea ce a făcut. Va percepe acest lucru ca pe un joc!

2. Fotografie... (pexels-pavel-danilyuk-7653321_07262900.jpg)

Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels

Dacă apa simplă nu pare să fie foarte atractivă pentru copil, puteți să îi oferiți culoare și savoare adăugând în ea felii de fructe proaspete.

Câtă apă trebuie să bea un copil?

Între 1 și 3 ani un copil ar putea să consume în jur de 1.3 litri de lichide pe zi (din băuturi și alimente consumate). 

Necesarul de apă zilnic pentru copiii cu vârste mai mari de 3 ani:

Cum este de așteptat, pe măsură ce cresc, copiii au nevoie de mai multă apă:

4-8 ani: 1.6 litri pe zi (lichide și alimente, dintre care 1.1-1.3 litri să reprezinte doar lichidele)

9-13 ani: 1.9 litri pe zi (lichide și alimente, dintre care 1.3-1.5 litri să reprezinte doar lichidele)

Peste 14 ani: 2.6 litri pe zi de lichide

Cantitatea de apă poate crește când este foarte cald afară. Pentru că, de fapt, consumul lichidelor (și în special al apei) în decursul unei zile, fie că e vară, fie că e iarnă, ar trebui să fie pe măsura pierderilor, deoarece corpul nu poate tolera pierderi mari de apă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Alimentatie si nutritie

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel