Crize, tantrumuri și autonomie: cum le gestionezi cu calm și înțelepciune
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting
Navigarea prin etapa toddler-ului poate fi una dintre cele mai provocatoare perioade din viața unui părinte. 

Totuși, părinții inteligenți adoptă strategii care nu doar că îi ajută să supraviețuiască acestei etape, ci și să creeze un mediu propice pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului.

1. Alegerea unui stil parental adaptat

SURSA FOTO: Freepik.com@pvproductions

Părinții eficienți își adaptează stilul parental în funcție de nevoile copilului și de situațiile întâlnite. Deși stilurile parentale variază de la permisiv la autoritar, echilibrul este esențial.

Citește și Părintele Vasile Ioana: „Tu îi faci ghiozdanul, tu îi pui șosetele, tu îi pui mâncarea. Te transformi din model, în slugă. Copilul NU are nevoie de slugi, ci de repere!”

Un stil parental asertiv, care combină fermitatea cu afecțiunea, oferă copilului structura necesară pentru a se simți în siguranță și iubit.

2. Flexibilitate și adaptabilitate

Pe măsură ce copilul crește și își dezvoltă autonomia, părinții trebuie să-și ajusteze abordarea. Consistența în stabilirea limitelor și așteptărilor este crucială, dar la fel de importantă este și capacitatea de a fi flexibil și de a răspunde nevoilor în schimbare ale copilului.

sursa foto: freepik.com@volodymyr-t

3. Modelarea abilităților de rezolvare a problemelor

Copiii învață observând comportamentul părinților. Atunci când părinții își gestionează propriile emoții și abordează problemele cu calm și raționalitate, copiii învață să facă la fel.

Vezi și Cum să recunoști anxietatea la copii și ce poți face ca părinte

Această modelare pozitivă îi ajută pe copii să dezvolte abilități esențiale pentru viață, potrivit Yourtango.

4. Încurajarea independenței

SURSA FOTO: Freepik.com@irinafoto

Permițând copilului să ia decizii adecvate vârstei sale, părinții îi oferă oportunitatea de a-și dezvolta încrederea în sine și autonomia. Aceasta poate include alegeri simple, cum ar fi selectarea hainelor sau a gustărilor, care contribuie la dezvoltarea abilităților de luare a deciziilor.

5. Stabilirea de limite clare

Copiii au nevoie de limite pentru a înțelege ce comportamente sunt acceptabile. Stabilirea și menținerea unor reguli clare și consecvente îi ajută pe copii să se simtă în siguranță și să dezvolte un comportament adecvat.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Copiii care au acest obicei „prost” sunt, de fapt, mici genii, spun psihologii. Semnele pe care părinții le ignoră și ce spune știința despre ele

Un nou tip de vacanță (scumpă!) atrage tot mai mulți părinți! Noua modă în parenting care întărește legătura părinte-copil

Ministrul Daniel David, avertisment clar: „Dacă se reduc bursele şi nu se reduc și subvenţiile alocate partidelor politice, în momentul ăla e o problemă!”

Psihologii le cer părinților și bunicilor să nu închidă niciodată ochii la aceste obiceiuri ale copiilor: „Pot reprezenta semnale de alarmă serioase!”

pixel