Cum ajută empatia dezvoltarea emoțională a copiilor. „Ne temem să avem compasiune pentru copiii noștri”
Data actualizării:
Data publicării:
Psihologul pediatric Becky Kennedy susține că tratarea copiilor cu compasiune nu îi face fragili, ci le consolidează reziliența emoțională. 

Într-un episod recent al podcastului său „Good Inside”, Kennedy a abordat temerea frecventă a părinților că empatia excesivă i-ar putea transforma pe copii în „copii de zăpadă” – sensibili și nepregătiți pentru viața reală.

Compasiunea nu înseamnă slăbiciune

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Kennedy subliniază că reacțiile noastre la emoțiile intense ale copiilor – cum ar fi furia sau frustrarea – influențează modul în care aceștia vor învăța să-și gestioneze propriile trăiri.

Citește și Aceasta este vârsta la care copiii învață să descopere o minciună

Criticarea sau minimizarea sentimentelor lor poate amplifica disconfortul emoțional și poate submina încrederea în sine. În schimb, validarea emoțiilor și oferirea unui sprijin empatic îi ajută pe copii să dezvolte abilități de autoreglare și să devină mai rezilienți în fața provocărilor.

Cum să aplicăm compasiunea în creșterea copiilor

SURSA FOTO: Freepik.com@standret

În loc să le spunem copiilor „nu e mare lucru” sau „nu mai plânge”, Kennedy recomandă să recunoaștem și să validăm sentimentele lor cu afirmații precum: „Înțeleg că ești supărat.

„Ne temem să avem compasiune pentru copiii noștri, mai ales atunci când reacționează puternic la ceva ce noi considerăm nesemnificativ și copilăresc. Credem că empatia îi va face moi, ca niște fulgi de zăpadă”, spune Kennedy, potrivit Bebe y Mas.

Vezi și Cele mai importante abilități pe care copiii trebuie să le învețe de mici pentru a avea succes în viață, potrivit unui expert în educație

Este normal să te simți așa și știu că vei depăși acest moment”. Această abordare nu înseamnă să fim permisivi, ci să oferim un cadru sigur în care copiii să învețe să-și gestioneze emoțiile.

SURSA FOTO: Freepik.com@wirestock

Compasiunea în parenting nu slăbește copiii, ci le oferă instrumentele necesare pentru a face față vieții cu încredere și echilibru emoțional. Prin înțelegere și sprijin empatic, îi ajutăm să devină adulți rezilienți și conștienți de sine.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Ministrul Educației Daniel David: „Ne batem joc de jumătate dintre copiii din sistemul educațional”

Michelle Obama: „Strategia parentală nr. 1 folosită de mama mea pentru a crește copii încrezători. M-a pregătit în moduri pe care nu mi le-aș fi putut imagina”

„Mi-am pierdut fiul de 16 ani din cauza fentanilului. Iată semnele de avertizare pe care le-am ratat”. O mamă terapeut strigă ce ar vrea să știe toți părinții

Semnele subtile că al tău copil este mai avansat decât colegii de clasă, potrivit experților în educație: „NU toți elevii care se plictisesc la școală sunt leneși!”

pixel