Cum alegem sportul potrivit pentru copii? Criterii demne de luat în seamă
Data publicării:
Dacă urmează să fii părinte sau ai deja un micuț, cu siguranță îți dorești tot ce este mai bun pentru el. De aceea, merită să îl susții inclusiv în alegerea unui sport care să îl reprezinte. Iată ce criterii merită să ai în vedere!

Activitățile fizice pentru copii le aduc numeroase beneficii acestora, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

De obicei, atunci când ai în vederea selectarea unui sport pentru copii, trebuie să ții cont de personalitatea pe care o au, dar chiar și de conformația corpului. Aceștia au nevoie de experiențe benefice, trebuie să țină pasul cu ceilalți și să se bucure de sportul pe care îl practică!

1. Ai în vedere vârsta copilului

Este adevărat că cei mici aleargă încă de la vârste fragede. De aceea, nici nu este nevoie să practice un sport anume mult prea devreme. Fiindcă nu au foarte multă mobilitate, lipsa acesteia poate să le aducă frustrări. Totodată, nu vor putea să țină pasul cu ceilalți.

De regulă, specialiștii recomandă ca cei mici să încerce practicarea unui sport începând cu vârsta de 6-7 ani. Odată cu acest interval, copiii au capacitatea să aleagă singuri ce le face plăcere și au și abilitățile necesare practicării unei activități fizice mai solicitante. De asemenea, o vârstă prea mică îi poate face să nu fie atenți la instrucțiunile unui antrenor. Sau devin neatenți la regulile sportului. 

2. Fii atent la interesele copiilor

Ca părinte, este esențial să fii atent la interesele exprimate de copii și să ții cont de ele. Aceștia nu trebuie forțați să aleagă un sport pentru care nu se simt pregătiți sau pur și simplu nu le este pe plac.

De exemplu, dacă micuții sunt interesați de un anumit sport de la 3 sau 4 ani sau îi vezi că sunt mobili și siguri pe ei, patinajul sau gimnastica pot fi sporturi adecvate.

Le place să se joace cu alți copii și nu se enervează când aud de jocuri în echipă? Ar putea să li se potrivească fotbalul, baschetul sau handbalul. 

În cazul în care vezi că prichindeii preferă, mai degrabă, să desfășoare activități singuri, înotul sau tenisul sunt sporturi individuale care le pot stârni interesul. Chiar și pentru micuții sedentari, artele marțiale sau mersul cu bicicleta sunt activități dezirabile, care îi ajută să se mențină activi.

3. Joacă-te alături de copii!

Nu în ultimul rând, o altă metodă adecvată de a miza pe un sport potrivit pentru copii este chiar joaca alături de ei. Echipează-i corespunzător și pune la cale o zi de joacă în curtea proprie sau într-un parc, într-o zi de weekend.

Te poți gândi la o multitudine de activități interesante, din care să înțelegi spre ce ar tinde copiii. Preferă să se cațere, aleargă cu tine după o minge de fotbal sau preferă să realizeze niște mișcări de karate? Aceste exemple simple pot fi indicii utile!

Sau, dacă vrei, îi poți lua cu tine pe cei mici la o competiție sportivă, la o oră de înot, ori la un meci de fotbal. Ulterior, le poți cere părerea în legătură cu activitățile la care au fost martori. Poate afli lucruri la care nu te-ai fi așteptat!

Deși pare dificil să alegi sportul potrivit pentru copii, merită să ții cont de vârsta lor, dar și de înclinațiile sau dorințele pe care le au.

Este lesne de înțeles că nu merită să proiectăm asupra micuților propriile noastre interese. Aceștia trebuie să aleagă ceea ce îi reprezintă și ceea ce sunt capabili să practice!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Parintisipitici Team
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: activitati  beneficii sport  copii  idei activitati  sport  sportul la copii 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa! / FOTO: Freepik.com@ v.ivash

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa!

 „Nu mai plânge!” Înlocuiește cu alte afirmații care încurajează emoțiile copiilor / FOTO: Freepik/.com@freepik

„Nu mai plânge!” Înlocuiește cu alte afirmații care încurajează emoțiile copiilor

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@Eugene Us

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT

pixel