Meditațiile | Cât costă succesul școlar și la ce preț emoțional? Ana-Maria Zamfir, la Părinți Prezenți / VIDEO
Anumite persoane își petrec ani întregi căutând un talent pe care, de fapt, l-au ignorat în trecut...
Deși niciodată nu este prea târziu să începi o nouă activitate sau să te reinventezi, pare că identificarea talentelor în copilărie le oferă celor în cauză șanse mai mari de a-și realiza potențialul deplin.
Cei mai mari campioni și-au început călătoria către măiestrie încă din grădiniță. Prin ani de practică asiduă și pasiune arzătoare, talentul lor a devenit la fel de natural ca și respirația.
Un studiu citat de experți în media The Conversation a arătat că din 24 de campioni în diverse domenii, 22 și-au început drumul către excelență între vârstele de 2 și 5 ani.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Experimentarea este esențială pentru a evalua potențialul unui copil.
Fiecare copil are un potențial remarcabil în unul sau mai multe domenii, dar în primii ani de viață, este dificil să identificăm în ce domeniu se exprimă cel mai bine acest potențial.
În loc să impunem o anumită disciplină, care ar putea să nu fie aleasă de copil sau care nu ar valorifica calitățile sale naturale, specialiștii recomandă să îl lăsăm să își aleagă singur activitățile.
„Trebuie să îl inspirăm: să descoperim alături de el ce îi place să facă, să îl lăsăm să exploreze mai multe opțiuni”, explică specialiștii în educație Ilse Van den Daele și Linda T'Kindt.
„Ce activități îi vin în mod natural? Unde își dorește să își petreacă timpul? Care sunt preferințele sale?”: răspunsul la aceste întrebări este important pentru a identifica timpuriu afinitățile și talentul înnăscut al copilului. În loc să ghicim, putem întreba direct ce activități extracurriculare ar dori să facă, să îl lăsăm să experimenteze cu ele, apoi să decidă și să aleagă pe cea care i se potrivește cel mai bine abilităților și nevoilor sale.
În funcție de resursele și programul fiecărei familii, aceste activități pot fi inițiate acasă cu unul sau ambii părinți sau în cadrul cluburilor sportive sau atelierelor artistice, cu antrenori, profesioniști sau profesori particulari. De exemplu, există cursuri de inițiere gratuite la care îți poți înscrie copilul, astfel încât să poți observa dacă îi place sau nu, fără a cheltui bani.
Este important să observăm copilul în timpul acestor activități și să notăm:
1) cele care îi stârnesc cel mai mult curiozitatea,
2) cele în care pare să fie mai pasionat,
3) cele în care demonstrează cea mai mare ușurință.
Acestea sunt indicii despre talentul său.
Dar cum putem identifica aceste aptitudini și zonele în care copilul este natural talentat?
Psihologul Howard Gardner ne oferă cheia prin teoria sa a „inteligențelor multiple”: identificarea tipurilor de inteligență cel mai bine dezvoltate la copil poate dezvălui talentul său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Bunele maniere la masă sunt...
Dezvoltarea unui copil trece...