Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri?
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Pe de-o parte, sunt copiii „păpădie”, care par să prospere indiferent de mediul în care se află, capabili să se adapteze rapid și să fie fericiți în orice context.
Pe de altă parte, avem copiii „orchidee”, cei care au nevoie de multă atenție, iubire și un mediu stabil pentru a se dezvolta sănătos. Dar cum știm care tip de copil avem acasă și ce înseamnă asta pentru modul în care îi creștem?
La opusul copilului „păpădie”, există copilul „orhidee”, cu un profil psihologic sensibil, care are nevoie de multă atenție, asemenea florilor delicate.
Pentru a răspunde întrebării „Creșteți un copil păpădie sau un copil orhidee?”, W. Thomas Boyce, profesor de pediatrie și psihiatrie infantilă, a oferit un răspuns în lucrarea sa intitulată „Copilul orhidee și copilul păpădie” (editura Pocket).
Sursa foto: freepik.com@freepik
Potrivit specialistului, există într-adevăr două categorii de copii.
Astfel, copiii „păpădie” se dezvoltă în orice circumstanțe și sunt capabili, asemenea unor cameleoni adevărați, să fie fericiți indiferent de context.
Copiii „orchidee” sunt „deosebit de sensibili și reactivi la mediul lor. În contrast, copiii „orchidee” sunt mai fragili și mai inhibați și au nevoie, asemenea orhideelor, de o atenție specială și de îngrijiri specifice pentru a crește în cel mai bun mod posibil.
Cu alte cuvinte, copiii „orchidee” sunt hipersensibili și ar reprezenta, potrivit expertului, între 15 și 20% din generația lor.
„Din motive genetice și biologice legate de evoluție”, acești copii ar fi „deosebit de sensibili și reacționari la orice mediu”, explică pediatrul american, potrivit Parents.fr.
Conform autorului, ei sunt „extrem de conștienți, chiar dureros de conștienți, de senzațiile fizice, precum atingerea, zgomotul, gustul” și, de asemenea, „psihologic neajutorați” sau „excepțional de sensibili la durerea socială”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...
A deveni părinte este o...
Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...
A deveni părinte este o...