Cum să folosești desenele preferate ale copiilor tăi pentru a le încuraja comportamente pozitive și sănătoase
Data publicării:
Dacă există un lucru care ne face să ne simțim bine ca familie, acela este o seară de film. 

Fie că e vorba de un desen animat sau de un film de aventuri, filmele au un mod magic de a aduna familia în jurul unui ecran și de a aduce zâmbete pe fețele tuturor.

Dar, ce-ar fi să folosești filmele pentru a-i învăța pe copii lecții de viață importante, fără ca ei să simtă că „învăță” ceva?

Ei bine, nu doar că poți să te distrezi cu copilul tău, dar și să îi împărtășești valori pozitive despre prietenie, curaj, respect și multe altele!

Citește și Oana Moraru despre cel mai grav lucru care se întâmplă în grădinițe: Părinți, aveți decența să vă salvați copiii

Prietenia e mai importantă decât orice – Toy Story

Știm cu toții că Toy Story nu este doar despre jucării care prind viață, ci și despre cum înveți să fii un prieten adevărat. Woody și Buzz încep ca niște rivali, dar la final învață că „împreună suntem mai puternici”.

Îți poți întreba copilul: „Cum crezi că Woody l-a ajutat pe Buzz?” și „Ce învățăm noi despre prietenie din acest film?”.

Astfel, în loc de lecții plictisitoare, discuțiile vor fi pline de entuziasm și reflecție.

Curajul de a-ți urma visul – Moana

Sursa foto: freepik.com@marinzacon

Ce face Moana? Exact ce ar face un copil curajos: nu se lasă, chiar dacă toată lumea îi spune că nu poate. Filmul e plin de lecții despre curaj, determinare și, bineînțeles, despre „urmatul visurilor”.

Vorbește cu copilul tău despre cum, uneori, trebuie să mergi împotriva curentului pentru a-ți găsi adevărata cale. Moana le arată tuturor că, chiar și în fața provocărilor, nu trebuie să renunți niciodată.

Vezi și Tot mai mulți adolescenți urmăresc anime-uri. Radu Leca: „Produc cea mai îngrozitoare formă distructivă la nivel de contact cu realitatea la copii” / VIDEO

Cum să fii un om bun, nu doar să arăți bine – Zootopia

Sursa foto: freepik.com@freepik

Dacă există un film care poate să spargă barierele stereotipurilor, acela este Zootopia. Judy și Nick sunt personaje complet diferite, dar împreună învață să se accepte și să colaboreze pentru a rezolva o problemă mare.

Folosește acest film pentru a le explica copiilor despre cum nu trebuie să judeci niciodată pe cineva după aparențe și despre cât de important este să îți folosești capul și inima pentru a ajuta pe ceilalți.

Fii tu însuți și încrede-te în puterea ta – The Incredibles

Deși The Incredibles pare un film despre supereroi, este mult mai mult decât atât.

Este vorba despre o familie care învață că fiecare membru are ceva special de oferit, dar și că pentru a reuși, trebuie să colaborezi și să îți folosești talentele într-un mod responsabil.

Discută cu copilul despre importanța încrederii în sine și a muncii în echipă. Superputerea nu este întotdeauna despre a avea forță, ci despre a ști cum să lucrezi împreună cu ceilalți.

Dragostea și sacrificiul – Frozen

Și dacă tot vorbim de filme cu lecții valoroase, nu putem uita de Frozen, care este, la urma urmei, o poveste despre sacrificiu și iubire frățească.

Anna și Elsa se ajută reciproc chiar și atunci când lucrurile par imposibile. În loc de lecții plictisitoare despre ce înseamnă dragostea, poți să întrebi copilul:

„Cum ar fi fost povestea fără sacrificiile făcute de Anna?” și „Ce înseamnă pentru tine să îți ajuți familia?” Vei observa cum copilul învață să aprecieze mai mult legăturile de familie.

Emoțiile sunt normale – Inside Out (Împreună cu Sentimentele)

Sursa foto: freepik.com@vector_corp

A vorbi despre emoții poate fi dificil, dar Inside Out face acest lucru într-un mod super amuzant!

Filmele care explorează emoțiile, cum este acest film despre micul Riley, le arată copiilor că fiecare emoție este importantă și face parte din cine sunt ei.

Folosește-l ca pe o oportunitate de a discuta despre cum să recunoști și să îți gestionezi sentimentele. Până la urmă, fiecare zi este o aventură emoțională!

Filmele pot deveni un punct de plecare pentru conversații profunde, despre prietenie, curaj, empatie și multe altele. Totul este să privești cu atenție și să alegi momentele potrivite pentru a adăuga câteva lecții valoroase. Distracție plăcută și învățături utile!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Semne că ți-a lipsit iubirea în copilărie

În copilărie trăim situații care marchează, într-o mare...


Top citite
Răspunsul unei mame pentru bunicii „atotștiutori” care spun „Am crescut și eu copii, știu ce fac!”: „Asta le lipsește celor din generația baby boom” / FOTO: freepik.com @ boggy

Răspunsul unei mame pentru bunicii „atotștiutori” care spun „Am crescut și eu copii, știu ce fac!”: „Asta le lipsește celor din generația baby boom”

Ești un părinte „elefant”? Experții dezvăluie șapte semne care definesc acest stil de parenting / FOTO: freepik.com @standret

Ești un părinte „elefant”? Experții dezvăluie șapte semne care definesc acest stil de parenting

Cele trei trăsături ale părinților care sunt dominați de copiii lor. Experți: „Mofturi și crize fără sfârșit. Comportamentele lor contribuie la apariția acestor probleme!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Cele trei trăsături ale părinților care sunt dominați de copiii lor. Experți: „Mofturi și crize fără sfârșit. Comportamentele lor contribuie la apariția acestor probleme!”

41% dintre tinerii români ar prefera dictatura. Ce spun specialiștii? Mircea Miclea: „De ce? Că s-au tâmpit toți? Nu!” Daniel David: „Nu știu diferența uriașă între teorie și realitate!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

41% dintre tinerii români ar prefera dictatura. Ce spun specialiștii? Mircea Miclea: „De ce? Că s-au tâmpit toți? Nu!” Daniel David: „Nu știu diferența uriașă între teorie și realitate!”

pixel