Cum să-i înveți pe copii valoarea banilor. Sfaturile expertului financiar Lorand Soares Szasz
Data publicării:
Educația financiară a copiilor: cea mai importantă investiție pentru viitor. Lorand Soares Szasz, un cunoscut trainer și consultant de business din România, spune: „Hai să vorbim despre copii pentru că nu știu, spunea cineva că este cea mai bună investiție pe care o faci în viață. Hai să vedem, chiar așa este, chiar suntem atât de atenți la această investiție din viața noastră, la copiii noștri.”

Într-o lume în continuă schimbare, lipsa de cunoștințe despre administrarea banilor reprezintă una dintre cauzele problemelor financiare la nivel personal și societal. Este esențial să abordăm acest subiect încă din copilărie, întrucât aceasta este perioada în care copiii, asemenea unor bureți, absorb tot ce văd și aud în jurul lor.

”Problemele financiare care apar în România și de fapt motivul pentru care există atâtă lipsă de educație financiară în România este că din copilărie nu primim aceste informații, din copilărie nu suntem educați din punct de vedere financiar.

Și sunt deja nenumărate studii care arată că un copil în perioada de început de viață este ca un burete, absorbe tot ce aude, ce vede, ce simte, intră tot, fără niciun fel de filtru, pentru că n-are filtre, n-are tipare, totul intră pur și simplu, practic, în momentul în care prin ceea ce faci tu, prin ceea ce spui tu, prin comportamentul tău, creezi tiparele respective.

Și practic asta înseamnă că viitorul financiar al copilului. Copilul nostru îi depinde în mare măsură de ceea ce îi pregătim noi. Tocmai în acest motiv aș vrea să vorbim despre acest lucru, însă înainte vreau să-ți atrag un pic atenția să vezi cam cât de importantă este investiția aceasta.

Să vedem câteva lucruri pe care le putem face în ceea ce privește educația copilor despre bani. În primul și în primul rând să îi ajutăm să definească, de fapt să îi definim noi, să le dăm definiția ce înseamnă banii, ce valoare au, cum vin, unde se duc, cum circulă bani. Adică să îi învățăm ce înseamnă aceste concepte, ce înseamnă aceste valori în viața lor.

Ăsta este primul punct și cel mai elementar posibil în educația copilor noștri. Și nu numai ce înseamnă banii și cum funcționează, dar care este legătura între bani și munca depusă. Efortul fizic sau mental sau de orice tip de efort pentru a câștiga banii respectivi. Să facă legătura în mintea lor între cele două lucruri. După care, care este valoarea banilor?

Cum pentru fiecare lucru noi plătim cu ceva. Pentru fiecare lucru pe care îl cumpărăm în viața noastră, plătim, dăm valoare. Ca el să înțeleagă acest schimb corect în ceea ce privește administrarea banilor.

După care, să vorbim și despre partea de bugete. Poate aveți un buget pentru jucării cu copilul vostru. Poate aveți un buget pentru distracții în fiecare lună. Uite, avem buget de X pentru a distrați. Inclusiv să știe el care este bugetul vostru de concedii. Uite, cam așa funcționează. De ce? Ca să înțeleagă că există limite în care ne încadrăm.

Folosim inteligent banii noștri. Patru. Poți să îi înveți acele lucruri despre care am vorbit și noi și pe care încă nici noi nu le administrăm foarte bine. Diferența între dorință și nevoie. Adică să înțeleagă că nu tot ceea ce vrea trebuie cumpărat.

Învață-l să folosească o parte din resursele lui și dacă are pușculița lui, învață-l să dea o parte din banii respectivi mai departe. Să aibă acest sentiment de dăruire în sufletul lui, în inima lui, în comportamentul lui.

Aș vrea să spun și câteva situații în care ai putea să aplici lecții de administrare a banilor în activitățile de zi cu zi cu copilul tău. De exemplu, ați putea să faceți cumpărăturile împreună și să-l lași pe el, pe ea, copilul vostru să plătească, să numere restul, să numere banii. Să se implice, să înțeleagă valoarea, diferențele, care mone de cât valorează.

Să-l implice în acest proces de a cumpăra, de a achiziționa. Poate inclusiv să aranjați banii înapoi în pormoneu, să aranjeze copilul aceste lucruri”, a sfătuit Lorand Soares Szasz, trainer și consultant de business din România, cunoscut pentru activitatea sa în domeniul dezvoltării personale și a creșterii afacerilor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Gata vacanța! Elevii se întorc la școală

S-a terminat vacanța de iarnă pentru elevii din România!

Mesaje şi urări de „La mulţi ani” de Sfântul Ion

Sfântul Ion este sărbătorit pe 7 ianuarie în calendarul...


Top citite
Daniel David, despre ce materii noi ar trebui introduse în școli: „Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani! Hai să predăm un pic altfel” / FOTO: freepik.com @oksix

Daniel David, despre ce materii noi ar trebui introduse în școli: „Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani! Hai să predăm un pic altfel”

Acest nume de fată de origine greacă va fi unul dintre cele mai alese în 2025 / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Acest nume de fată de origine greacă va fi unul dintre cele mai alese în 2025

Harvard dezvăluie cele mai importante abilități care contează mai mult decât notele sau activitățile extracurriculare pentru succesul copiilor / FOTO: freepik.com @dekazigzag

Harvard dezvăluie cele mai importante abilități care contează mai mult decât notele sau activitățile extracurriculare pentru succesul copiilor

Cele patru obiceiuri recomandate de experții în educație de la Harvard pentru a-i învăța pe copii să învețe din greșeli / FOTO: freepik.com @MAhmad

Cele patru obiceiuri recomandate de experții în educație de la Harvard pentru a-i învăța pe copii să învețe din greșeli

pixel