Cum să recunoști un copil supradotat? Acestea sunt principalele caracteristici
Data publicării:
Copiii supradotați sunt acei copii care au o inteligență peste sau cu mult peste normă. Dar supradotarea intelectuală nu este recunoscută doar la nivelul IQ-ului, ci poate fi recunoscută observând cu atenție diverse elemente. Și acum să vedem în detaliu care dintre ele.

Copii supradotați și limbaj

Copiii supradotați, în cele mai multe cazuri, au o mare capacitate de a vorbi, care apare la o vârstă fragedă față de alți copii. Înseamnă că ei învață să vorbească foarte devreme, folosind termeni foarte specifici și tehnici, arătând și o capacitate timpurie de a folosi conjunctivul sau alte forme complexe.

Copii supradotați și atenția

Copiii supradotați manifestă o mare capacitate de a menține atenția pentru o perioadă lungă de timp. Acest lucru se întâmplă în special la activitățile care îi interesează. În activitățile care nu le plac, pot părea distrași și neatenți. În acest caz este necesară cunoașterea profilului complet pentru a evita riscul de a cădea în greșeala de a-l eticheta cu o tulburare de atenție.

2. Fotografie... (pexels-mart-production-8471951_58345200.jpg)

Fotografie de la MART PRODUCTION/ Pexels

Copii înzestrați și memorie

Copiii supradotați au în general o memorie excelentă, care îi sprijină foarte mult în învățare. Ei sunt capabili să păstreze multe detalii în memorie și, prin urmare, sunt capabili să proceseze lucrurile mai ușor, făcând puțin efort în studiu.

Plus-dotare și gândire

Copiii supradotați sunt de obicei foarte vioi din punct de vedere intelectual, sunt curioși, pun o mie de întrebări, uneori deschid polemici pentru că pot fi și foarte critici. Modul lor de raționament este adesea caracterizat de o mare utilizare a logicii, abstracțiunilor și gândirii divergente.

Este tipic, de exemplu, ca ei să răspundă la întrebări cu răspunsuri originale sau „ciudate”, care totuși ascund conexiuni diferite de cele obișnuite. Aceste moduri de gândire vă permit să rezolvați problemele cu ușurință. Mai mult decât atât, ele arată adesea mari abilități creative și imaginative care, dacă sunt exprimate și îmbunătățite, pot da viață unor creații surprinzătoare.

Copii supradotați și învățare

Toate aceste abilități cognitive permit o învățare timpurie, rapidă și adesea autonomă. Totuși, acest lucru are uneori un dezavantaj, deoarece acești copii pot provoca uneori convingerea că părinții sau educatorii nu trebuie să se implice la fel de mult în educația lor precum o fac cu restul copiilor.

Și știm că dacă un talent nu este antrenat riscă să se piardă. Este necesar de subliniat, de fapt, că supradotarea nu merge întotdeauna mână în mână cu succesul academic, dimpotrivă! Prin urmare, este necesară o analiză mai aprofundată pentru a înțelege mai bine situația.

3. Fotografie... (pexels-mart-production-8471959_81709600.jpg)

Fotografie de la MART  PRODUCTION/ Pexels

Înzestrare și emoții de pluș

Ceea ce îi caracterizează pe copiii supradotați este că deseori au un management emoțional mult mai imatur în comparație cu nivelul lor intelectual.

Copiii supradotați au hipersensibilitate emoțională și uneori senzorială. Ei manifestă adesea o toleranță scăzută la frustrare, în special atunci când nu ating perfecțiunea pe care și-ar dori-o și când percep un sentiment de nedreptate. Pe de altă parte, există și un puternic simț al umorului, care uneori duce la sarcasm.

Observați aceste caracteristici la fiul sau fiica dvs.? Dacă da, ar putea fi o oportunitate de a explora prezența supradotării cu o evaluare de specialitate și de a construi un parcurs de învățare plin de satisfacții cu școala.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Dezvoltare intelectuala

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Mamă de fată? 11 lucruri de făcut împreună cu fiica ta înainte de a împlini 18 ani

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

”Copilul meu s-a îndepărtat de mine. Ce aș putea să fac?”: Afecțiunea lui o poți recâștiga urmând acești pași

Fotografie de la Ksenia Chernaya/ Pexels

De ce să nu spui niciodată copilului ”Du-te în camera ta!”. Urania Cremene: Dacă pierzi autocontrolul fă aceste lucruri

Fotografie de la Anastasia Nagibina/ Pexels

Ești tată de băiat? Psiholog Daniela Gavankar: ”Toate aceste lucruri îi vor construi forța, puterea, respectul”

pixel