Cum se pot integra corect ecranele în rutina copiilor? Câțiva pași pe care părinții ar trebui să-i urmeze
Data publicării:
În prezent, expunerea copiilor noștri la ecrane a devenit inevitabilă. Cu tehnologia avansată și disponibilitatea dispozitivelor electronice în fiecare aspect al vieții noastre, este greu să îi ținem pe cei mici departe de acestea. Cu toate acestea, studiile recente indică faptul că utilizarea responsabilă și adecvată a ecranelor poate aduce anumite beneficii copiilor.

Ca părinți, avem responsabilitatea de a ne asigura că copiii noștri dezvoltă obiceiuri sănătoase în ceea ce privește utilizarea ecranelor. Este important să stabilim limite clare și să impunem reguli privind timpul petrecut în fața ecranelor. Astfel, putem evita utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice, care poate afecta negativ sănătatea și dezvoltarea copiilor. Prin urmare, care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru a integra în mod responsabil ecranele acasă?

Citește și La ce vârstă ar trebui un copil să primească un telefon mobil? Cercetătorii spun că poate fi mai târziu decât crezi. Ce părere au părinții?

Cum să folosiți responsabil ecranele acasă?

Iată câțiva pași care vă vor ajuta să integrați în mod responsabil ecranele în rutina copiilor:

 

2. -imagine fara descriere- (cum-se-pot-integra-corect-ecranele-in-rutina-copiilor-cativa-pasi-pe-care-parintii-ar-trebui-sa-i-urmeze-2_70658300.jpg)

SURSA FOTO: pixabay.com @mirkosajkov

 

Vârsta recomandată

Trebuie luată în considerare vârsta la care copiii noștri pot începe să aibă mici expuneri la ecrane: niciodată înainte de 2 ani; de la 3 la 8 ani, nu mai mult de 15 minute la rând; de la 4 la 12 ani nu mai mult de 1 oră pe zi; de la 12 la 18 ani, nu mai mult de 2 ore.

 

Decideți dispozitivele

Este important să alegem dispozitivele pe care copiii noștri le pot folosi acasă: televizor, tabletă sau telefon.

 

Stabiliți programe

Este esențial ca micuții să cunoască timpul limită pentru utilizarea ecranului.

 

Încurajează utilizarea educațională

Ne putem motiva copiii să vizioneze programe educaționale, documentare sau videoclipuri pentru a învăța limbi străine, de exemplu. Există, de asemenea, jocuri educaționale și material didactic digital care pot fi o completare a învățării de la școală. Este important să căutăm resurse adecvate, constructive și de calitate.

Vezi și Cele șapte momente în care NU ar trebui să le dai copiilor ecrane: „Prima generație care este crescută cu dispozitive”

 

Monitorizează conținutul

Este important să controlăm ce fac copiii noștri atunci când folosesc dispozitive.

 

Setați locurile de utilizare

Copiii ar trebui să știe că acasă există spații fără ecrane, cum ar fi dormitoarele, la masă sau în alte locuri în care dispozitivele nu pot fi folosite.

 

Preveniți situațiile periculoase

Trebuie să vorbim cu micuții noștri despre posibilitatea de a întâlni online oameni cu rele intenții și să le explicăm situațiile care pot apărea.

 

Dați exemplul

Ca părinți, trebuie să demonstrăm obiceiurile bune pe care le avem în utilizarea ecranelor. Este important ca toți membrii familiei să aibă aceleași reguli. În plus, se recomandă explicarea modului de utilizare a dispozitivelor la adulți: de exemplu, în cazurile de serviciu.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: copii  ecrane  ecrane copii  tableta  telefon  televizor 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel