Hack-ul simplu de parenting folosit chiar și de mamele copleșite pentru „a-și împuternici cu adevărat copiii”
Jurnalista Crystal Henry de la The List a stat de vorbă cu mai mulţi specialiști în parenting şi a ajuns concluzia că cei mici au nevoie, realmente, să se hrănească din gura părinţilor cu vorbe frumoase, complimente, sfaturi, îndemnuri dar şi atenţionări atunci când e cazul Doar aşa, copiii se pot dezvolta armonios şi vor avea o personalitate puternică.
Crystal Henry le numeşte cuvinte magice, care au putere de schimbare, care pot influenţa şi pot contura caractere la început de viaţă.
Potrivit sursei citate, Brandi Russell, psiholog pediatru, spune că cele mai indicate formulări în dialogul cu cei mici sunt întrebările „Întrebarea deschide ușa spre comunicare și îi permite copilul să-și dea seama că ești interesat de el ca persoană și astfel îl ajuți să devină independent. Întrebări simple ca Ce mai faci? ajută copilul să-și identifice propriile dorințe și să-și împărtășească emoțiile”, explică Russell.
Psihoterapeutul Mellisa Divaris Thompon crede că uneori e de ajuns să spui cuiva că e amabil pentru ca acest lucru să devină realitate. "Eşti drăguţ" sau "Ce frumos din partea ta!" pot face minuni. Thompson spune că părintele ar trebui „să-l surprindă” pe copil făcând ceva bun și să-l laude pe loc, spunându-i ceva de genul - E drăguţ din partea ta. Aceasta este e o modalitate uimitoare de a-l ajuta să devină un adult sănătos din punct de vedere emoțional.
Poate că nu se întâmplă foarte des, dar copilul ar trebui să audă scuze şi din gura părinţilor atunci când aceştia greşesc. Spunându-le că regretăm şi că ne pare rău îi arătăm, de fapt, că ne asumă răspunderea pentru faptele noastre, spune pediatrul Alison Mitzner pentru The List. Dacă îți ceri scuze după ce ți-ai pierdut cumpătul şi ai ţipat la el, atunci copilul capătă mai multă încredere în tine şi, evident, te va imita ca adult.
Dr. John DeGarmo, unul dintre experții de notorietate internaţională în parenting, e de părere că dacă vrei să fii respectat e copilul tău, trebuie să-i arăţi tu respect, înainte de toate! Cuvinte ca „te rog” și „mulțumesc” ar trebui să facă parte din vocabularul nostru zilnic. DeGarmo spune că adolescenții și copiii au nevoie în permanenţă de modele pe care să le copieze. Afişând un comportament de supunere şi bună creştere, copilul te va imita până când va integra astfel de comportamente în viaţa de zi cu zi şi se vor forma reflexe, gesturi şi reacţii care să vină natural, de la sine.
Aşadar, fă-ţi timp în fiecare zi să-i vorbeşti copilului tău pentru ca acesta să aibă parte de un model de bună cuviinţă şi bună purtare, să înveţe de la tine cum să dialogheze, ce să zică când greşeşte, cum să-şi ceară iertare, cum să mulţumească şi cum să ofere complimente.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...