”Dacă ești cuminte...”. Cea mai mare greșeală pe care o fac părinții: Pedagogia șantajului
Data publicării:
Pentru a obține un comportament bun de la copil, se întâmplă adesea ca mamele și tații, precum și bunicii și adulții în general, să cadă în capcana șantajului. „Dacă ești cuminte, îți cumpăr, îți dau, îți aduc, îți voi permite cutare sau cutare lucru”.

Este posibil ca unii dintre voi, cititorii, să nu fiți de acord: „Nu e nimic rău în a menține copilul calm în schimbul unui cadou!”.

Pedagogic, prejudiciul unei educații bazate pe șantaj nu se vede imediat, ci produce consecințe emoționale și relaționale mai mult pe termen lung decât pe termen scurt.

Expunerea repetată la șantaj (dacă faci asta îți dau asta; dacă te comporți așa, o să îți cumpăr asta) afectează trei factori determinanți ai personalității și socialității:

1. relația dintre a da și a lua;

2. valoarea generozității și deci a dăruirii (înțeles ca un act nu doar material);

3. autoevaluare și autodevalorizare.

2. Fotografie... (pexels-rdne-5593212_74602800.jpg)

Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

Copilul expus unei educații de „șantaj”, în care părintele târguiește recompense și favoruri în schimbul acțiunilor și comportamentelor, își construiește în sine o idee oportunistă a relațiilor: dacă vrei ca cineva să facă ceva pentru tine, chiar dacă au fost o acțiune de ajutor, va trebui să-i oferi întotdeauna altceva în schimb.

În primul rând, noi, adulții, ar trebui să acordăm mai multă atenție sensului original și profund al cadoului. Etimologia acestui cuvânt ne vine încă o dată: dar derivă din greaca veche δῶρον care nu se traduce pur și simplu ca dar, ci are valoarea unui jurământ sacru, o ofrandă către zeități.

3. Fotografie... (pexels-elly-fairytale-3806953_88879900.jpg)

Fotografie de la Elly Fairytale/ Pexels

Darul nu este neapărat un bun material, dimpotrivă este în primul rând un gest, o acțiune, o atenție care implică un proiect, un timp de decizie și organizare petrecut pentru dăruire. Toate acestea luate în considerare, cadoul plasează destinatarul în centrul atenției donatorului ca subiect al iubirii.

Extorcarea comportamentului din spatele promisiunii unui cadou fals este o înșelăciune emoțională, iar cine o face nu este interesat de copil, de creșterea și bunăstarea lui, ci doar de o acțiune formală, limitată în timp, impusă. O astfel de abordare subminează și relația dintre copil și părinte, deoarece pur și simplu își pierde autenticitatea. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

pixel