Dacă NU ai făcut aceste 5 lucruri, copiii tăi NU sunt în siguranță online
Data publicării:
Mulți părinți sunt preocupați de modul în care adolescenții lor se implică online. Comportamentele precum hărțuirea, trimiterea de mesaje text cu conținut nepotrivit, accesarea de materiale pentru adulți și amenințările cu violență sunt printre cele mai îngrijorătoare.

Părinții se străduiesc să stabilească reguli și să găsească echilibrul între permiterea utilizării tehnologiei și limitarea riscurilor.

Ce sfaturi ar trebui să urmăm pentru a monitoriza utilizarea internetului de către copiii noștri, ne spun experții de la yourtango.com.

#1 Toți părinții să urmărească activitatea online a copiilor și adolescenților lor

Este adevărat că fiecare individ merită intimitate și că tinerii ar trebui să aibă spațiu pentru gândurile, sentimentele și experiențele lor, pe care nu le împărtășesc întotdeauna cu părinții lor.

Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că activitatea online a copilului nu este întotdeauna privată și poate fi expusă riscului de a fi accesată de persoane nedorite.

Chiar și în cadrul conversațiilor „private”, cum ar fi cele pe Facebook Messenger sau Instagram Direct Message, sau prin mesaje text, există riscul ca informațiile să fie surprinse prin capturi de ecran și distribuite sau parolele să fie compromise și conturile să fie accesate de alte persoane.

Prin urmare, orice lucru pe care un adolescent dorește să îl păstreze confidențial ar trebui să fie comunicat sau făcut în persoană, într-un mediu privat, sau să fie scris într-un jurnal pe hârtie.

#2 Elaborați un contract cu copiii și adolescenții în legătură cu utilizarea dispozitivului

Pentru a reglementa utilizarea dispozitivelor, este util să elaborați un contract cu copiii și adolescenții lor. Acesta va include acorduri privind accesul la dispozitive, parolele și revizuirea periodică a activității online.

Deși unii părinți ar putea ezita să introducă astfel de reguli din cauza potențialelor conflicte, este la fel de important ca și predarea igienei sau alimentației.

Este esențial să nu neglijăm acest aspect al vieții lor.

Implementarea acestor reguli de la început facilitează aplicarea lor ulterioară.

Însă, chiar și dacă nu s-au stabilit inițial, niciodată nu e prea târziu să începeți.

Parentingul implică o continuă învățare, iar ajustarea regulilor în funcție de noile informații este perfect normală.

#3 Examinați toate activitățile pe Internet cu copilul 

Specialiștii recomandă să examinați împreună cu copilul toate activitățile online. Acest lucru implică să petreceți timp periodic cu adolescentul pentru a analiza imagini, a revizui texte, a verifica istoricul browserului și a examina activitățile pe diverse rețele sociale precum Instagram, Facebook sau alte platforme, inclusiv mesageria privată.

În timpul acestor sesiuni, este important să discutați deschis și calm orice nelămurire sau preocupare.

Împărtășiți-vă gândurile, sentimentele și așteptările într-un mod clar și empatic.

Este esențial să evidențiați și aspectele pozitive și să subliniați modurile în care copilul dumneavoastră interacționează cu ceilalți într-un mod respectuos și amabil.

În același timp, este important să nu atribuiți responsabilitatea copilului pentru comportamentul online al prietenilor săi. În loc să reacționați impulsiv la acțiunile altor persoane, împărtășiți calm preocupările și așteptările voastre cu copilul.

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

#4 Permiteți ca dispozitivele să fie folosite numai în zonele comune din casă

Este recomandabil să permiteți utilizarea dispozitivelor numai în zonele comune ale casei și să impuneți o politică prin care acestea să fie adunate și plasate într-o singură zonă peste noapte.

Nu e nevoie ca nimeni să folosească telefonul în pat sau în baie, în niciun moment. Este o idee bună să achiziționați un dispozitiv separat, cum ar fi un MP3 player sau un ceas cu alarmă, pentru a evita ca telefonul să fie în dormitorul lor pe timpul nopții.

Implementarea unor perioade desemnate de „fără ecran” pentru toți membrii familiei este benefică, oferindu-le tuturor ocazia de a se deconecta de la dispozitive și de a petrece timp de calitate împreună, fără ecrane.

#5 Pune-ți copilul să-și pună aceste întrebări (acestea se aplică și pentru tine!):

Încurajați-vă copilul să-și pună aceste întrebări:

Ar spune asta în fața unei persoane? Aș spune aceste lucruri în fața cuiva sau aș fi împiedicat de timiditate, stângăcie, compasiune, respect, decență umană etc.?

Aș spune asta în fața mamei/tatălui/fratelui/bunicii?

Ar fi în regulă dacă 100 dintre cei mai apropiați prieteni și dușmani ai mei ar afla că am spus asta?

Dacă aș fi implicat într-o infracțiune și poliția ar investiga prezența mea online, ar părea asta suspect pentru ei? (Această întrebare este importantă deoarece mulți oameni se amenință unul pe altul prin mesaje private, crezând că este amuzant sau neglijent, dar acest lucru poate avea consecințe grave atunci când mesajele sunt descoperite de terți. De asemenea, adolescenții pot distribui fotografii intime, care pot duce la urmărirea penală sub incriminările legate de pornografie infantilă, chiar dacă transmit o poză cu ei înșiși).

Dacă trimit o fotografie, aș fi de acord ca toți colegii mei de școală să o vadă?

Aș arăta această parte din mine nu doar destinatarului acelei fotografii, ci și tuturor celor pe care îi cunosc?

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel