De ce copiii devin obezi? Ce trebuie făcut pentru a preveni obezitatea copilului
Data publicării:
Dieta mamei și obiceiurile proaste la masă în primii ani de viață ai unui copil pot duce la un risc crescut ca copiii să devină obezi. Ce să faci și ce să eviți.

Ceea ce mănâncă mamele în primii ani de viață ai copiilor lor, dar și înainte de naștere, poate influența aspectul fizic al copiilor. De altfel, cu alegeri nesănătoase la masă, riscul ca cei mici să dezvolte probleme cu greutatea crește, cu o probabilitate crescută de a fi supraponderali și de a deveni copii obezi de-a lungul anilor.

De ce copiii persoanelor obeze devin copii obezi?

În special, așa cum este ilustrat de un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Harvard Medical School din Boston și publicat în British Medical Journal, atunci când mamele consumă în mod regulat junk food sau alimente ultra-procesate, șansele ca copiii lor, la rândul lor,  să devină copii obezi, crește cu 26%.

De ce copiii devin obezi?

Lucrul special este că această creștere în greutate apare, de-a lungul anilor, chiar și cu aceeași dietă și alte obiceiuri (cum ar fi activitatea fizică) care pot reprezenta factori de risc. 

Se pare, de fapt, că, deși motivele acestei consecințe nu sunt încă clare, precum și din motive comportamentale, problemele pot fi derivate dintr-o modificare epigenetică a predispoziției copiilor la obezitate și din amprentarea pe termen lung ”in utero”.

Este bine cunoscut faptul că obiceiurile alimentare ale părinților pot crește riscul de obezitate la copiii lor, dar examinând aproape 20 de mii de copii și peste 14.500 de mame, cercetătorii americani au dezvăluit cum, în comparație cu cei cu mame cu diete mai sănătoase, pentru copiii cu mame care au avut o dietă incorectă, în trecut, au mai multe șanse de a dezvolta probleme de greutate și obezitate. Acesta este motivul pentru care, în ciuda celor o mie de factori contingenți, este întotdeauna esențial să vă îmbunătățiți dieta.

Bebeluși dolofani

Primul lucru pe care trebuie să-l clarificăm este că un bebeluș dolofan nu este întotdeauna un bebeluș obez. Trebuie să se țină cont de relația dintre greutate și înălțime. În medie, băieții cântăresc la naștere 3.3 – 3.5 kilograme. Fetele, 3 – 3,2 kilograme.

Se poate aștepta ca aceștia să-și dubleze greutatea în următoarele 6 luni. Până la 12 luni își vor fi triplat greutatea. Cu toții au nevoie de o dietă bogată în grăsimi pentru a promova creșterea și dezvoltarea, iar o mare parte din această grăsime este depozitată sub piele.

Acest lucru se datorează faptului că au nevoie de explozii rapide de energie pentru ca creierul și corpul lor să se dezvolte normal. De aceea au obrajii dolofani și mâinile plinuțe. Acest lucru nu are nimic de-a face cu obezitatea la bebeluș.

Este normal ca aceștia să se îngrașe între 150 și 200 grame în fiecare săptămână. De asemenea, este normal ca ei să crească în înălțime cu o jumătate de centimetru până la un centimetru în fiecare lună. Cu toate acestea, nimic nu este o regulă fixă și fiecare are propriul ritm. Un bebeluș alăptat la sân nu ar trebui să fie obez în primele 6 luni de viață.

Ce trebuie făcut pentru a preveni obezitatea copilului?

Prima măsură de prevenire a obezității la bebeluși este hrănirea copilului doar cu lapte matern în primele 6 luni de viață. După această vârstă, acest tip de alimentație poate fi suplimentat treptat.

Atunci când introduceți alimente noi, cel mai bine este să îi oferiți copilului dumneavoastră mai întâi sânul. Este important să nu îl forțați să mănânce dacă nu îi este foame. Pentru ca aceștia să dobândească obiceiuri bune, este indicat să le oferiți produse sărace în zahăr și sare până la vârsta de 2 ani.

Dacă le este sete, cel mai bine este să le dați apă. Nu este recomandabil să le dați fructe și legume în suc – acestea trebuie să fie crude sau gătite.

De asemenea, este foarte important să încurajăm jocul la copii. Aceștia ar trebui să se miște cel puțin 30 de minute pe zi.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: alimentatie  bebelus  obezitate 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel