De ce părinții pot avea un copil preferat, chiar dacă spun că îi iubesc pe toți la fel
Data publicării:
Care este copilul tău preferat? Dacă ai mai mulți copii, este posibil să ți s-a fi pus această întrebare la un moment dat. 

De asemenea, este posibil să fi răspuns că, pentru tine, toți sunt egali și că îi iubești la fel.

Totuși, știința afirmă că, deși părinții pot iubi necondiționat pe toți copiii lor, există totuși un copil căruia îi acordă mai multe favoruri și cu care stabilesc o conexiune emoțională mai puternică, astfel încât, într-un fel, acesta ar fi copilul lor preferat.

Citește și Cum să reacționezi atunci când copilul refuză să vadă o anumită rudă

Cercetători de la Universitatea din California au analizat dinamica a 384 de familii și au descoperit că 70% dintre mame și 74% dintre tați au recunoscut că preferau unul dintre copiii lor.

SURSA FOTO: freepik.com@gpointstudio

În majoritatea familiilor analizate, primul copil percepea că părinții valorau mai mult realizările sale decât pe cele ale fraților mai mici.

Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că părinții trăiesc pentru prima dată experiența maternității și paternității, iar toate etapele sunt mai memorabile și au un impact emoțional mai mare.

Vezi și Părinții știu mai bine: Iată cum aceste regulile ciudate ajută copiii să fie mai echilibrați

În practică, primul pas, prima vorbă, primul „foarte bine” la școală sau primul trofeu sportiv sunt experiențe care îi marchează pe părinți.

Când le trăiesc din nou cu ceilalți copii, acestea sunt importante, dar impactul emoțional este mai mic.

Așa cum era de așteptat, frații mai mici au raportat că stima lor de sine era afectată din cauza comparațiilor cu fratele mai mare, care era perceput ca beneficiind de un tratament preferențial.

Favoritismul față de unul dintre copii poate avea un impact asupra stimei de sine a celorlalți.

 

Fete sau băieți: pe cine preferă mamele?

Răspunsul vine în urma unui alt studiu, de data aceasta realizat la Universitatea Purdue, cu mame ale căror copii erau deja majori.

Cercetătorii le-au adresat o serie de întrebări, de exemplu: Cu care dintre copiii tăi este mai probabil să vorbești despre o problemă personală?

Care dintre copii preferi să te îngrijească atunci când ești bolnavă?

Cu care dintre copii te simți mai apropiată emoțional?

De care dintre copii ești mai mândră?

Astfel, au descoperit că mamele tindeau să le prefere pe fiice, în special pe cele mai mari, potrivit Serpadres.

Cercetătorii au intervievat și copiii, dar au descoperit că aceștia nu reușeau întotdeauna să aprecieze corect preferințele mamei lor.

Jumătate dintre copii nu știau care era fratele sau sora cu care mama lor se simțea mai apropiată emoțional sau în care avea mai multă încredere.

Și doar 39% dintre copii au reușit să identifice fratele sau sora preferată.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Homepage

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel