De ce unele cupluri au doar băieți? Sfaturi pentru a concepe o fată: Ce spune știința?
Data actualizării:
Data publicării:
Există multe ipoteze despre cum să crești șansele de a concepe o fiică, de la pozițiile care trebuie adoptate în timpul actului sexual până la modul de programare a acestora. Să distingem faptele de credințe cu ajutorul medicului ginecolog.

Mulți viitori părinți doresc pur și simplu copilul lor să se nască sănătos și fericit. Deși pentru unii este indiferent, s-ar părea că mulți oameni sunt încă atașați de imaginea de familie pe care o au în vedere. Este posibil să influențezi sexul copilului nenăscut? 

Ideea de a putea ajuta Mama Natură în sarcina ei, preferând poziții mai degrabă decât altele în relațiile sexuale, pentru a concepe o fiică este cu siguranță nimic nou. Dar ce spune știința? 

Cu toții avem 23 de perechi de cromozomi și doar una dintre acestea este responsabilă de sexul biologic. Când o persoană rămâne însărcinată, fătul moștenește un cromozom sexual de la fiecare părinte.

Cromozomul X derivă din ovul, în timp ce un cromozom X sau Y poate deriva din spermatozoid. Dacă doi cromozomi X sunt perechi, fătul va fi feminin, în timp ce dacă se formează o pereche de cromozomi XY, fătul va fi bărbat. Se poate spune așadar că spermatozoidul este cel care stabilește sexul biologic al copilului nenăscut: pentru a concepe o femelă, cursa pentru a ajunge și a fecunda ovulul trebuie câștigată de un spermatozoid purtând un cromozom X.

Poziții pentru conceperea unei fete: o chestiune de probabilitate

Raportul dintre numărul de bărbați și numărul de femele la naștere este ușor denaturat față de bărbați. Potrivit unui raport din 2011 al Organizației Mondiale a Sănătății, femeile reprezintă aproximativ 49% din nașteri, în timp ce bărbații reprezintă aproximativ 51%, potrivit Flo Healty

Poziții pentru conceperea unei fete: metoda Shettles

Dacă cercetezi pozițiile sexuale pentru a concepe o fată, fără îndoială vei întâlni cea mai controversată teorie, metoda Shettles. Despre ce e vorba?

În anii 1960, fizicianul american, Landrum B. Shettles, a studiat spermatozoizii și comportamentul acestuia. Descoperirile sale au ajuns să fie cunoscute sub numele de „Metoda Shettles” și formează baza bestsellerului său, ”Cum să alegi sexul bebelușului tău”

Dr. Sara Twogood, specialist în ginecologie și obstetrică la Cedars Sinai Medical Group din Los Angeles, spune că metoda lui Shettles este depășită și incorectă. 

„Dr. Shettles și-a bazat cu siguranță teoria pe datele pe care le-a colectat, așa că a urmat metoda științifică în acest sens”, spune ea. „Cu toate acestea, nenumărate alte studii i-au infirmat teoria. Nu există dovezi științifice care să arate că întreținerea actului sexual în anumite poziții sau la un moment specific din timpul ciclului menstrual poate crește șansele de a concepe o fată”.

Să pătrundem în ipoteza lui Shettles și în alte mituri legate de concepție pentru a înțelege ce ne spune știința.

Poziții pentru a concepe o femeie: diferențe între spermatozoizi

După ce a privit spermatozoizii la microscop, Shettles spune că a observat două lucruri: spermatozoizii cu cromozomul X, care determină sexul feminin, trăiesc mai mult în medii ușor acide precum ca vaginul.

Spermatozoizii cu un cromozom Y, a susținut fizicianul, sunt capabili să se miște mai repede, deoarece este mai mic și mai raționalizat. Cu toate acestea, moare mai repede, de preferință față de un mediu mai puțin acid, cum ar fi uterul și colul uterin. 

Trebuie să vă întrebați ce legătură au toate acestea cu asta. 

Potrivit lui Shettles, pentru a concepe o fată ar fi logic să se încerce să se optimizeze condițiile care favorizează fecundarea ovulului de către spermatozoizi cu cromozomul X. Totuși, studiile care au avut loc de-a lungul anilor au arătat că spermatozoizii cu cromozomul X și cei cu cromozomul Y nu sunt atât de diferiți pe cât credea Shettles.

De fapt, tehnologia de reproducere a avansat atât de mult în cei 50 de ani de la publicarea cărții lui Shettles, încât oamenii de știință folosesc acum analiza asistată de computer în loc de microscop pentru a studia spermatozoizii de aproape. Acest lucru a condus la descoperirea că nu există diferențe structurale între spermatozoizii cu un cromozom X sau Y, în afară de diferențele de ADN (cromozom pe care îl poartă). 

Poziții pentru a concepe o fată: planificarea actului sexual

Shettles credea, de asemenea, că programarea sexului în funcție de ciclul menstrual ar putea crește șansele de a avea o fiică. 

„Teoria se bazează pe presupunerea că cromozomul X este mai mare și mai greu decât cromozomul Y, astfel încât spermatozoizii care poartă cromozomul Y ar putea să se miște mai repede”, explică Dr Twogood. „Spermatozoiul cu cromozomul X ar fi mai tenace, astfel încât actul sexual mai departe de ziua ovulației ar fi mai probabil să dea naștere concepției unui făt feminin”.

Mai exact, pentru a crește șansele de a avea o fată, Shettles a sfătuit să aibă relații sexuale în zilele imediat următoare menstruației și să se abțină total cel puțin trei zile după ovulație. Potrivit fizicianului, doar spermatozoizii cu cea mai lungă viață cu cromozomul X au supraviețuit până la ovulație.

Cu toate acestea, alți oameni de știință sunt împotriva acestei teorii.

De exemplu, lucrările cercetătorului de sănătate publică, Elizabeth Whelan, din anii 1970, au contrazis metoda lui Shettles și chiar au sugerat că opusul este adevărat. Dr. Whelan a recomandat să aveți un act sexual cu patru până la șase zile înainte de ovulație - cu alte cuvinte, mai aproape de sfârșitul menstruației - pentru a concepe un făt de sex masculin, nu o femeie.

În anii 1980, epidemiologul Allen J. Willcox și colegii săi au observat rezultatul a 192 de sarcini din 221 de femei sănătoase din Carolina de Nord. Cercetările lor, publicate în 1995, au descoperit că „nu există diferențe sistemice între modul și momentul actului sexual care au dus la conceperea bărbatului sau femeii”.

Prin urmare, planificarea actului sexual în speranța de a avea o fată nu are o bază științifică. Ceea ce știm este că a face sex în zilele tale fertile crește șansele de a rămâne însărcinată, fie o fată, fie un băiat.

Poziții pentru a concepe o fată: ce metode funcționează?

Shettles a sugerat că cele mai bune poziții pentru a rămâne însărcinată cu o fată sunt cele cu penetrare nu prea profundă. 

Conform teoriei sale, penetrarea superficială ar favoriza concepția unei femele deoarece spermatozoizii trebuie să reziste mai mult pentru a fecunda ovulul și pentru a face acest lucru trebuie să supraviețuiască mediului acid al vaginului, caracteristici care ar favoriza spermatozoizii cu cromozom X. 

Pe baza acestei presupuneri, pozițiile față în față ar fi ideale pentru a concepe o fată, în primul rând poziția tradițională de misionar. Pătrunderea profundă, de exemplu din spate, ar aduce beneficii spermatozoizilor cu cromozom Y, deoarece ejacularea are loc mai aproape de colul uterin, într-un mediu mai puțin acid și mai alcalin.

Cercetările mai recente au respins baza ipotezelor lui Shettles. În 2020, oamenii de știință sud-coreeni au revizuit o serie de studii privind caracteristicile spermei masculine (Y) și feminine (X) începând cu anii 1950, ajungând la concluzia că diferențele dintre cei doi sunt limitate la conținutul ADN-ului lor. 

Cu alte cuvinte, nu există dovezi că spermatozoizii care poartă cromozomul X și spermatozoizii care poartă cromozomul Y diferă ca formă, dimensiune, motilitate sau răspuns la pH-ul mediului. Prin urmare, poziția sexuală nu are niciun efect asupra șanselor fiecăreia de a fertiliza un ovul. 

Conform aceleiași teorii, actul sexual în care femeia se poziționează deasupra bărbatului ar avea mai multe șanse să genereze o femeie deoarece ar permite controlarea adâncimii de penetrare. Cu toate acestea, s-a sugerat și că „femeia de deasupra” face mai puțin probabil să rămână însărcinată din cauza efectului invers al gravitației. 

Dr. Twogood subliniază că pozițiile sexuale nu fac absolut nicio diferență în conceperea unui băiat sau a unei fete. „Spermatozoizii nu sunt afectați de gravitație”, spune el. „Indiferent de locație, atunci când spermatozoizii sunt ejaculați în vagin, sunt în apropierea colului uterin. Durează doar câteva minute pentru a călători prin sistemul reproducător feminin și în trompele uterine”.

Să rezumăm

A face sex în anumite poziții crește șansele de a avea o fiică? Într-un cuvânt: NU.

Unele poziții pot fi mai plăcute decât altele, dar nu există dovezi că acestea afectează sexul copilului nenăscut.

Decenii de cercetări au arătat, de asemenea, că programarea actului sexual nu s-a dovedit că ajută la determinarea sexului fătului. 

Adevărul simplu este că, deși șansele de a avea un băiat sunt puțin mai mari (având în vedere raportul dintre băieți și fete la naștere), nu putem face nimic în timpul concepției pentru a afecta sexul copilului. 

Încercarea de a ghici sexul, trăsăturile și personalitatea copilului înainte de naștere poate fi foarte distractiv. Totuși, totul depinde de întâmplare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: baiat  concepere  cromozomi  fetita 

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel