Dictarea: Metoda interactivă și eficientă pentru îmbunătățirea ortografiei
Data actualizării:
Data publicării:
Deși copiii lucrează în clasă multe ore la citit și scris începând cu primul an de școală primară, este bine să le întărim această activitate acasă prin exerciții care să fie distractive pentru ei.

Activități care, din punct de vedere ludic, le trezesc curiozitatea și motivația, dar și activități care sunt și eficiente, cum sunt dictările pentru al doilea an de școală primară.

Citește Profesorul Romiță Iucu spune de ce este nevoie pentru a îmbunătăți calitatea învățământului. „Avem o criză profundă de profesori în spațiul european” / VIDEO

În acest material vă recomandăm dictări pentru al doilea an de școală primară și câteva sfaturi pentru a le da o mână de ajutor copiilor dumneavoastră și a-i însoți în acest proces de învățare a cititului și a scrisului.

Sursa foto: freepik.com@endromen

Cuvântul dictare poate părea demodat sau învechit acum când sunt în vogă metodologii alternative de învățare, cum ar fi metoda ABN pentru învățarea matematicii, despre care vă oferim exerciții și materiale în piesa legată, de exemplu.

Vezi și Cum să îi învățăm pe copii recunoștința

Cu toate acestea, dictarea face parte din procesul de învățare în primii ani de școală primară în aproape toate programele școlare.

Dictarea pentru îmbunătățirea ortografiei copiilor este doar o activitate în plus la care copiii lucrează în clasă, iar profesorii completează adesea această activitate cu activități legate de dictarea în cauză pentru a o face mai atractivă pentru elevi.

Aceasta este, de fapt, una dintre cheile pentru a face din dictarea la clasa a doua o activitate pe care copiii vor să o facă și acasă: să o facă mai distractivă. Acest lucru le va face fără îndoială mai atractive și, prin urmare, le vor face cu mai multă motivație și interes, ceea ce va fi fără îndoială mai eficient pentru învățarea lor.

Idei pentru a face dictarea mai atractivă în al doilea an de școală primară

Sursa foto: freepik.com@areefsalaeh

Mai jos, împărtășim câteva idei concrete pentru a face dictările în al doilea an de școală primară mai atractive și mai atractive pentru copiii din acest an de școală primară. Toate acestea sunt dictări creative pentru ca copiii să învețe ortografia în timp ce se distrează:

Dictare cu imagini

După ce ați scris dictarea, îi puteți invita pe copii să facă un desen și să-l coloreze, dacă doresc, din ceea ce au auzit și au scris. Aceasta va ajuta la înțelegerea textului și îi va satisface pe cei mai creativi copii.

Dictate tematice

O opțiune foarte interesantă este să propuneți dictări legate de teme de interes pentru copiii dumneavoastră, atât băieți, cât și fete.

Câteva exemple sunt supereroii, subiectele de actualitate, animalele sau sporturile. Chiar și personaje din poveștile și filmele lor preferate.

Dictare interactivă

De ce să nu le oferiți o dictare făcută de ei înșiși? Puteți începe o propoziție și îi puteți pune să o completeze. Sau puteți cere fiecărui membru al familiei sau al clasei să spună o propoziție și să construiască împreună povestea dictată.

Dictare muzicală

Puteți face o dictare pentru al doilea an de școală primară cu un fragment dintr-un cântec în funcție de vârsta lor, care le place și care le generează curiozitate. În același timp, îl puteți asculta.

Aceasta este o activitate tipică de predare a limbilor străine care poate fi aplicată la învățarea cititului și a scrisului.

Dictarea cu indicii

Realizarea dictărilor cu ghicitori sau ghicitori este o altă modalitate de a îmbrăca dictările pentru al doilea an de școală primară. Acestea vor fi foarte atractive și foarte eficiente în captarea atenției copiilor, care vor dori să le rezolve odată ce au textul scris.

Exerciții de dictare pentru clasa a doua

Sursa foto: freepik.com@pressfoto

Pe lângă ideea de a face dictările pentru clasa a doua mai atractive, așa cum v-am spus deja în acest articol despre dictările scurte pentru clasa întâi, există și alte câteva strategii care pot ajuta această activitate să trezească motivația elevilor sau copiilor dumneavoastră, în cazul în care doriți să le faceți acasă pentru a îmbunătăți ceea ce au învățat la clasă.

De fapt, aceste cinci sfaturi pe care vi le recomandăm mai jos pentru a vă ajuta copiii la dictatele de clasa a doua sunt gândite special pentru familii, nu atât pentru profesori, de la ale căror obiceiuri sunt împrumutate aceste indicații:

Repetați fiecare propoziție încet, separând bine cuvintele.

Dacă este necesar, împărțiți dictarea din ciclul primar 2 în părți mai mici pentru copiii care au nevoie de mai mult timp.

Verificați erorile împreună cu copiii, explicându-le regulile de bază ale ortografiei.

Variați subiectele pentru a face dictarea mai distractivă, folosind subiecte din viața lor de zi cu zi.

Încercați să corectați într-un mod pozitiv, având grijă de limbă și de proces, apreciind efortul lor.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!”

Cum să-ți dai seama când un copil nu este bine la școală? Există semne care vorbesc în locul lui! / FOTO: freepik.com @ simonova1407

Cum să-ți dai seama când un copil nu este bine la școală? Există semne care vorbesc în locul lui!

pixel