Puterea teatrului în educație. Povestea inspiratoare a Anei Avram și cum actoria le oferă copiilor aripi să zboare / VIDEO
Fiecare copil este unic, iar abordările educative trebuie adaptate nevoilor și personalității acestuia, dar există câteva principii esențiale care pot ghida părinții în acest proces.
„Mama tigru”, „Mama elefant” sau „Mama leneșă”. Sunt câteva dintre categoriile de mame care aleg să-și crească, educe copii în stilul respectiv.
Profesorul Ovidiu Ovidiu Pânișoară, invitat în emisiunea de luni de la Dc Edu, moderată de Sorin Ivan, a vorbit despre acest subiect, cum unele mame sunt extrem de exigente cu ai lor copii, iar altele nu impun nicio limită.
El vorbește despre necesitatea unei școli de părinți care ar trebui să existe în România, tocmai pentru că un părinte educat înseamnă un copil educat.
„Există mai multe stiluri de parenting. Mama tigru e pe sistemul: mai bine plângi acum decât mai târziu. Mama elefant: grijă trebuie să fie pe primul loc nu performanța. Mama leneș - cea care nu are timp de copii.
Există părintele elicopter care încearcă să-i păzească pe copii, face treabă în locul copilului, nu lasă copilul să se lovească de greutățile vieții și mai târziu copiii vor avea probleme.
Ceea ce trebuie învățat din toată povestea asta este că noi avem un model cu care creștem, ține de personalitatea noastră, ține de cum au fost părinții noștri cu noi, dar parentingul se poate învăța.
În România nu am dezvoltat o școală națională a părinților.
Să fiu părinte e o meserie. Tu-ți iubești copilul, dar el nu vine cu instrucțiuni de folosire, nu știi cum va funcționa și tu trebuie să înveți. Cu fiecare copil va fi diferit.
Poți verifica: stilul respectiv merge de fiecare dată?
Pentru asta e nevoie să știi tot ce înseamnă și să alegi. Să ai o paletă largă.
Educând părinții educ copiii. Pentru că copilul petrecere foarte mult timp acasă, pentru că vine cu cei șapte ani de acasă.
Pe care-i are sau nu are, pentru că părintele de astăzi are mai puțin timp pentru copilul său”, a explicat Profesorul Ovidiu Pânișoară, la Dc Edu.
- Autoritar (dominant)
- Permisiv (indulgent)
- Autoritativ (democratic)
- Neglijent (neimplicat)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Profesorul Bogdan Cristescu...
Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...
Încă cauți numele perfect? Fii liniștit, nu ești...