Elvira Deatcu, despre parentingul din zilele noastre: „Copii se nasc minunați. Noi, părinții, avem grijă să-i stricăm”
Data actualizării:
Data publicării:
Într-o lume în care parentingul a devenit aproape o știință în sine, uităm uneori un adevăr esențial: copiii se nasc buni, curioși, autentici.

Problemele încep, de multe ori, de la adulți – de la felul în care proiectăm asupra lor fricile, așteptările, presiunile noastre. În încercarea de a face totul „ca la carte”, ajungem să-i modelăm după standarde exterioare, nu după cine sunt ei cu adevărat.

Despre asta a vorbit actrița Elvira Deatcu, invitată, recent, în cadrul unui podcast.

Citește și De ce nu ar trebui să fie notate materiile vocaționale în școli. Elvira Deatcu: „Dacă am un copil călcat pe ureche, de ce să-i dai 4 la muzică, dacă nu are ureche muzicală”

“Cred că problema sau sursa tuturor problemelor in relația cu copilul este numai la părinte. Ei se nasc minunați cu toții, iar noi avem grijă să-i stricăm. Dar cred cu tărie în lucrul ăsta.

Toate grupurile astea de mămici, multe sunt lucruri pozitive și necesare, intruziunea asta, dar de fapt, nu facem bine”, spune actrița, la podcastul „Celebru și Părinte”, moderat de Marius Gheorghiu.

Ea a prezentat rezultatul unui studiu efectuat de curând, în care s-a dorit aflarea motivului din cauza căruia copiii din zilele noastre sunt mult mai dezechilibrate din punct de vedere emoțional. Și asta în contextul în care noile generații de copii sunt mult mai inteligente, mult mai prezente, mai curioase, sunt updatați etc.

Citește și Cum ne eliberăm de tiparele dureroase moștenite din copilărie? Andrada Faina: „Abstinența NU funcționează în parentingul conștient.” Ce se întâmplă când doar ne abținem de la tiparele vechi / VIDEO

Elvira Deatcu: „Mama era prezentă în viețile noastre”

Conducătorul studiului, un japonez, a spus că explicația este: lipsesc mamele!

„Am început să mă gândesc și mi am dat seama câtă dreptate au pentru ca pe vremea când eram eu copil, jocul meu și socializarea se întâmplă în fața blocului, în parcul din spatele blocului, școala era aleasă în spatele blocului. Eu nu știu din amintirile mele vreun părinte care să bată tot orașul cu copilul în mașina, dar nu era vorba de așa ceva.

Și liceul era mai aproape de casă. Nu alerga nimeni în trafic cu copilul să-l ducă la o școală anume. Mi-am dat seama ca, mi-am adus aminte cum mamele noastre erau acolo cu noi, în bloc, le vedeam la geam, le strigam.

Mama era prezentă în viețile noastre, în afară de câteva categorii profesionale, stewardeze, medicii, care aveau tură de noapte, în rest, mamele noastre, maxim la ora 4 și jumătate erau acasă. Ca ele nu aveau două joburi”, a mai spus aceasta.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Schimbare în Educație, după un deceniu! Profesor: „Ne-a surprins”, elev: „Nu cred că este o idee bună!”

Răsturnare de situație în cazul bebelușului furat de la maternitatea din Bacău: Povestea din spatele întâmplării e revoltătoare, procurorii au aflat detalii tulburătoare

„Parenting paralel”. Acest stil parental controversat salvează copiii de conflict, manipulare și traume psihologice. Ce spun specialiștii

De ce nu ar trebui să fie notate materiile vocaționale în școli. Elvira Deatcu: „Dacă am un copil călcat pe ureche, de ce să-i dai 4 la muzică, dacă nu are ureche muzicală”

pixel