Dr. Adina Alberts trage un semnal de alarmă: ”Avem o mare problemă, noi mămicile”. Atenție la acest detaliu de pe torturile aniversare
Dr. Steluța Boroghină a subliniat importanța conștientizării și gestionării supraponderalității în rândul copiilor. Medicul pediatru a subliniat că niciun copil și niciun adult nu devin obezi peste noapte.
Specialistul în gastroenterologie și nutriție pediatrică a evidențiat faptul că adulții care observă că își modifică în mod semnificativ greutatea sau nu mai încap în hainele lor obișnuite, de obicei, caută ajutor medical sau informații despre cum să facă față acestei probleme. În schimb, în cazul copiilor, există uneori tendința de a subestima aceste semne și de a spera că problema se va rezolva de la sine odată ce copilul va crește.
„Obezitatea poate să devină o boală! Dar, până atunci, vorbim de supraponderalitate, iar asta se instalează în timp. Niciun copil și niciun adult nu ajunge obez într-o zi, într-o săptămână! Și atunci, părintele poate să vadă că micuțul începe și ia în greutate. Mai întâi are un pic de burtică, pe urmă se va mișca mai puțin decât copiii din jur ș.a.m.d. Deja ar trebui să se prezinte la un medic ca să afle ce este de făcut!
Dacă noi, ca adulți, începem și luăm gabarit, nu mai încăpem în haine, ne ducem la doctor sau ne interesăm ce avem de făcut. La un copil există cumva premisa o să crească și o să fie în regulă, nu-i nicio problemă.
Noi știm, în general, copiii au perioadă când cresc în greutate și perioade când se înalță. Și cu toții așteptăm să apară acea minune. Uneori apare, adică dacă vorbim de 1, 2, 3 kilograme luate în plus în jumătate de an, nu este o tragedie, dar asta poate fi un semnal de alarmă! Dacă vedem că pe urmă în perioada de vară s-a înălțat și a ajuns din nou în echilibru, bun, ne vedem de treaba noastră.
Dar, dacă vedem că după 1, 2, 3 kilograme a urmat și am ajuns la 10 kilograme în jumătate de an... ceea ce tot mai frecvent se întâmplă.
Epidemia de obezitate, care riscă să devină pandemică, vine cumva din perioada de pandemie. Între 70% și 90% dintre pacienții actuali pe care îi întrebăm când s-a îngrășat copilul, când a fost o ruptură, cum a evoluat greutatea lor spun că din pandemie”, a spus dr. Boroghină la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
SURSA FOTO: freepik.com @shalabii
Dr. Steluța Boroghină a făcut o serie de declarații importante referitoare la obezitatea la copii, subliniind că așteptarea ca această problemă să se rezolve de la sine poate duce la un cerc vicios periculos.
„Așteptăm să treacă cumva de la sine, așteptând copilul să crească. Însă, problema este că devine un cerc vicios. Copilul crește, ia tot mai mult în greutate, se obișnuiește să mănânce tot mai mult și este mult mai greu să îl scoatem din aceste obiceiuri alimentare. De fapt, e mult mai inconfortabil, nu mai greu.
Însă, trebuie spus, copiii au un noroc enorm, despre care părinții ar trebui să fie conștienți, pot să facă sport! Și prin sport și activitate fizică, copiii slăbesc infinit mai repede decât adulții. Avem rezultate spectaculoase!
Nu prea merge fără sport pentru că unui copil nu poți să-i interzici ca unui adult sau să-i dai un regim intens hipocaloric. Copiii au nevoie să crească, au nevoie să-i suporți dezvoltarea hormonală, nu poți să faci așa ceva! Și atunci, trebuie obligatoriu să facă activitate fizică!
Nu prea am văzut copii obezi care au avut activitate fizică, care s-au mișcat în mod constant, nu accidental că merge sâmbăta/duminica în parc. În fiecare zi să aibă activitate fizică!
Și asta le-aș spune părinților! Este la fel de important să învețe să meargă la tot felul de activități, limbi străine, instrumente muzicale ș.a.m.d., dar la fel de important este să aibă activitate fizică organizată aproape zilnic dacă se poate!”, a mai explicat medicul pediatru.
SURSA FOTO: freepik.com @standret
Dr. Steluța Boroghină a adus în discuție recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la necesitatea activității fizice adecvate pentru copii.
„Dacă ne uităm ce spune OMS, undeva peste o oră de intensitate medie. Între 1h - 1h30, poate chiar 2h, depinde de vârstă. Orele acestea cresc o dată cu vârstă. Intensitate medie înseamnă să transpire. Nu doar că ne-am plimbat lejer prin parc și am mai mâncat o înghețată!
Uneori păinții spun `mergem parc și se joacă`. Dar dacă acesta este un accident, că a mers o dată și s-a jucat 2-3h?
Dacă treceți prin parc, copiii cam stau cu telefoanele, chiar dacă stau alături, mai puțin se joacă și interacționează. Noi spunem, `da, au ieșit, au luat aer, și-au oxigenat creierul`. E ok, dar asta nu înseamnă că au făcut activitate fizică. Adică activitatea fizică trebuie să fie destul de susținută!”, a mai punctat medicul pediatru.
Urmăriți emisiunea integral:
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Anxietatea și fixismele...
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...