Topul alimentelor periculoase pentru copii. Atenționarea nutriționiștilor
Sănătatea copiilor este o...
Știm cu toții că apa este componenta principală a corpului uman. Din acest motiv este important să consumați cantitatea potrivită de lichide pentru a menține un nivel optim de hidratare în toate fazele vieții.
Procentul de apă din corp este cel mai mare la naștere (la nou-născuți ajunge la aproximativ 77%), apoi scade treptat pe parcursul vieții.
Totuși datorită unei reglări fiziologice neoptimale și a unei percepții reduse a nevoii de a bea și a sentimentului de sete, copiii mici (precum și bătrânii), sunt mai predispuși la deshidratare și la consecințele sale negative. Rămâne așadar la latitudinea părinților să se asigure că cei mici iau cantitatea potrivită de lichide, oferindu-le regulat pe tot parcursul zilei.
Necesarul zilnic de apă variază în funcție de vârstă, de temperatura exterioară, dar și de regimul alimentar general. În ceea ce privește bebelușii, trebuie făcută o distincție între nou-născuți și sugari, pentru care alăptarea este suficientă pentru a-și acoperi integral nevoile de lichide.
Academia Americană de Pediatrie estimează că necesarul zilnic total de lichide pentru copii este de 1,2 litri între 1 și 3 ani, 1,4 litri între 4 și 6 ani și 1,8 litri între 7 și 10 ani. După care volumul se stabilește pe 2 litri pe zi, la fel ca pentru adulți.
Atenție însă: ”cantitatea medie de nevoie de lichide” nu înseamnă că trebuie să bei doar apă, ci mai degrabă să ajungi la aportul total având în vedere aportul total de lichide și din alimente precum legume și fructe. În orice caz, este indicat să te bazezi pe medicul pediatru pentru a evalua nevoile de apă ale copilului începând de la vârsta de 6 luni.
Sursa Foto: Freepik
În primul rând este important ca apa să fie pură, lipsită de agenți patogeni care pot provoca hepatită și gastroenterite periculoase.
Trebuie avut în vedere că laptele matern și laptele artificial au o cantitate de săruri minerale adecvată nevoilor bebelușului, de aceea pentru pregătirea biberonului și pentru integrarea lichidelor în timpul înțărcării se recomandă folosirea apei ușor mineralizate.
După vârsta de 1 an este bine să alegeți ape bogate în calciu, lucru foarte important pentru mineralizarea oaselor. De asemenea, este necesar să se acorde atenție conținutului de fluor, mai ales dacă copilului i se administrează suplimente medicinale pe bază de acest element chimic, pentru prevenirea cariilor dentare. De fapt, un aport excesiv de fluor poate avea efecte negative asupra compoziției corecte a smalțului dentar.
Dacă este aleasă cu grijă în funcție de nevoile minerale ale fiecărei vârste, apa naturală plată nu are efecte secundare în nicio etapă a copilăriei sau a vieții în general.
Situația este diferită pentru apa spumoasă, atât apa minerală cu adaos de dioxid de carbon, cât și apa natural efervescentă.
Ambele nu sunt recomandate copiilor mai mici deoarece pot provoca colici și pot face episoadele de regurgitare a laptelui mai frecvente.
Pentru copiii mai mari, adică de la 4-5 ani încolo, nu există contraindicații reale în ceea ce privește aportul moderat de apă gazoasă, ci o serie de argumente pro și contra de luat în considerare.
Dezavantajele asociate cu administrarea apei gazoase în copilărie se referă la prezența gazelor care pot provoca dilatarea temporară a stomacului și poate provoca senzația de sațietate. În acest fel copiii nu au prea multă poftă de mâncare în timpul meselor și, prin urmare, nu iau cantitatea potrivită de nutrienți necesari creșterii.
Trebuie avut în vedere că dioxidul de carbon adăugat pentru obținerea bulelor tinde să strice smalțul dentar și că aciditatea ușoară dată apei poate crește producția de suc gastric, făcându-l contraindicat în cazul refluxului gastroesofagian deoarece poate duce la o agravare a simptomelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Sănătatea copiilor este o...
Anxietatea și fixismele...
Sarcina este o perioadă în...
Un studiu dezvăluie efectele...
Emoții pentru elevi! Începe Bacalaureatul!
Dacă copilul tău s-a născut...
Ministrul Educației Daniel...