Trăsături comune ale părinților care au o relație ultraputernică cu copilul lor
Cum păstrează părinții relații...
În timpul zilelor tale, înainte de a risca să fii copleșit de încărcătura mentală, sunt două lucruri pe care ar trebui să-ți amintești: primul este că perfecțiunea nu există, al doilea este că cheia tuturor este buna organizare. O rutină bună te salvează literalmente!
Societatea noastră este fixată pe imaginea mamei supereroine, care este întotdeauna gata să rezolve problemele familiei, dar această poveste este categoric depășită: lumea în care trăim s-a schimbat din anii 1950 și nimeni nu ar trebui să continue să ia de bună această narațiune.
Dacă ești o mamă singură, amintește-ți întotdeauna că a greși sau a-ți dori să ai timp pentru tine nu te face o mamă mai puțin bună decât celelalte, înainte de a fi mamă ești femeie și nu trebuie să uiți niciodată acest lucru.
Ca mamă singură, nu trebuie să insiști să fii perfectă. Hai să încercăm să înțelegem cum poți gestiona cel mai bine sarcinile și evenimentele neașteptate fără a acumula stres. Crearea unei rutine adaptate nevoilor tale și ale copiilor tai este posibilă și de dorit: pentru a face acest lucru, tot ce trebuie să faci este să iți organizezi mai bine ziua urmând aceste sfaturi.
Documentele sunt foarte importante în gestionarea unei familii, știi bine asta, nu? Uneori, găsirea documentului pe care îl căutați în mijlocul unei grămezi de documente poate fi foarte dificilă.
Pentru a simplifica gestionarea lor, vă recomand să creați un sistem de arhivare simplu, dar eficient. În acest fel vei avea mereu acces ușor la facturi, la acte scolare, rețete medicale și orice document care iți poate fi de folos.
Planificarea timpului este unul dintre cele mai importante lucruri pentru o mamă singură: să știi care sunt sarcinile săptămânii, când trebuie îndeplinite și cât timp ai la dispoziție pentru a le face este esențial pentru a te putea organiza mai bine.
Pentru a planifica activitățile în mod eficient, creați o listă cu toate lucrurile de făcut și împărțiți-le în diferite zile într-un mod ierarhic, acordând o prioritate fiecărei activități.
Nu uitați să marcați totul în calendar sau pe o aplicație de telefon : muncă, activități școlare, angajamente sportive, vizite la medic și activități de făcut în timpul liber; vă va ajuta să aveți o idee clară despre sarcinile săptămânii și vă va fi de mare ajutor chiar dacă trebuie să gestionați evenimente neașteptate .
Pentru a fi mai bine organizat este important să știi exact câți bani ai la dispoziție pentru diverse cheltuieli, din acest motiv iți sugerez să iți creezi propriul registru financiar personal în care să poți nota toate veniturile și cheltuielile.
Acest sfat poate părea marginal, dar te asigur: cumpărăturile sunt una dintre sarcinile care fură cel mai mult timp din restul activităților tale zilnice.
Planificarea în avans a listei de cumpărături vă poate ajuta să optimizați timpul, dar vă poate ajuta și să economisiți mulți bani. Vă sfătuiesc să vă pregătiți lista de cumpărături ținând cont de pliantele și ofertele de produse și ținând cont de care va fi meniul săptămânii: în acest fel vei petrece doar timpul necesar în supermarket și nu vei face cumpărături impulsive.
După planificarea meniului săptămânii, recomand să pregătiți din timp mesele săptămânii. De exemplu, în loc să pregătești o ciorbă sau o tocăniță în fiecare zi,m puteți găti o singură dată și o puteți împărți în porții zilnice pe care le poți păstra la congelator.
Cu această tehnică, va trebui să petreci doar o parte a zilei gătind și nu va trebui să gătești prânzul și cina în fiecare zi pentru întreaga săptămână.
Tehnologia poate fi de mare ajutor pentru mamele singure, nu crezi? Există multe aplicații care vă pot ajuta cu toate sarcinile despre care v-am spus până acum, cum ar fi planificarea finanțelor, realizarea unei liste de cumpărături și chiar gestionarea treburilor casnice. Fă o căutare rapidă pe internet și vei vedea câte surprize poți găsi!
Doar pentru că ești o mamă singură nu înseamnă că trebuie să faci totul singură. Împărțirea sarcinilor în funcție de abilitățile și posibilitățile fiecărui membru al familiei este foarte importantă.
Vă sfătuiesc așadar să nu vă fie teamă să vă împuterniciți copiii și să-i implicați în treburile casnice, adaptând sarcinile la vârsta lor. De exemplu, dacă copiii mai mici vă pot ajuta să faceți ordine în jucării, în timp ce cei mai mari vă pot ajuta cu curățarea casei, începând cu vasele pentru micul dejun.
Pentru copiii tăi, regularitatea este importantă, îi ajută să creeze un sentiment de stabilitate și să se calmeze. Crearea unei rutine de culcare vă va ușura această sarcină.
Pentru a vă obișnui copiii, vă sugerez să stabiliți rutina scăzând încet ritmul zilei până când ajungeți la culcare: după ora cină, învățați-vă copiii să se spele pe dinți, puneți-i în pat și petrece ceva timp cu ei, poate în compania unui basm bun.
Dacă ești o mamă singură, vei ști deja: lucrurile nu merg întotdeauna așa cum a fost planificat, motiv pentru care este important să fii flexibil și să știi să te adaptezi la diverse inconveniente.
Încercați să păstrați o minte pozitivă și să depășiți cu calm toate dificultățile, amintiți-vă că nu este necesar să rezolvăm fiecare problemă perfect, uneori este suficient să știm să găsim o soluție care să ne permită să ocolim obstacolul. A fi flexibil vă va ajuta să reduceți stresul și să faceți față schimbărilor cu mai multă seninătate.
Deși s-ar putea să depui tot efortul din lume în asta, uneori te vei simți copleșit, e normal, e vorba de viață! În aceste cazuri, amintiți-vă întotdeauna că a cere ajutor familiei, prietenilor sau unei persoane externe, cum ar fi o babysitter, este perfect. Nu trebuie să vă fie teamă să delegați sau să vă arătați fragilitatea: fiecare dintre noi are nevoie de sprijin în cele mai dificile zile de gestionat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cum păstrează părinții relații...
Cum păstrează părinții relații...
Preot profesor univ. dr. Radu...