Ferește-ți copilul de aceste 3 boli ale toamnei: Asigură-te că ai acest ”medicament” în casă
Data actualizării:
Data publicării:
Cu pași repezi se apropie toamna cu zile scurte și mohorâte și nopți lungi și friguroase. Odată cu schimbarea anotimpului și implicita a temperaturilor, începe și anul școlar... un sezon propice pentru răspândirea a celor mai des întâlnite boli în rândul copiilor. Pe principiul ”mai bine să previi decât să tratezi”, vă vom propune în acest articol câteva sugestii și sfaturi despre cum să-ți ferești copilul de cele mai des întâlnite boli ale toamnei.

Toamna aduce schimbări de temperatură și un risc crescut pentru anumite boli, în special la copii, al căror sistem imunitar este mai vulnerabil. Dar care sunt aceste trei boli comune specifice perioadei de tomnă și care sunt sfaturile care te vor ajuta să îți protejezi copilul:

1. Răceala și gripa

Răcelile și gripa sunt foarte frecvente în sezonul rece, în special odată cu începerea școlii sau grădiniței, când copiii sunt expuși la mulți viruși. Gripa poate fi mai severă decât o răceală obișnuită și poate provoca febră, dureri musculare și oboseală extremă.

Cum să-l protejezi

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei. Asigură-te că copilul tău primește vaccinul anual împotriva gripei.

Igiena mâinilor este esențială. Învață-l pe copil să se spele pe mâini frecvent, timp de cel puțin 20 de secunde, cu apă și săpun,  mai ales înainte de a mânca și după ce vine de la școală.

Aerisește încăperile și asigură-te că locuința este bine ventilată.

Explică-i copilului să evite apropierea de colegii sau prietenii care prezintă simptome de răceală, cum ar fi tusea, strănutul sau nasul care curge.

De asemenea, dacă în casă cineva este bolnav, limitează contactul acestuia cu copilul și aerisește frecvent camerele.

2. Fotografie... (pexels-tima-miroshnichenko-8376331_42274300.jpg)

Fotografie de la Tima Miroshnichenko/ Pexels

Asigură-i copilului o dietă echilibrată bogată în fructe și legume, care sunt surse excelente de vitamine și antioxidanți. Pregătește-te cu suplimente de vitamina D, mai ales în lunile de toamnă târzie- iarnă, când expunerea la soare este limitată.

Și nui uita de odihnă: Copiii au nevoie de mai multe ore de somn decât adulții pentru a menține un sistem imunitar sănătos.

2. Bronșiolita

Aceasta este o infecție virală care afectează căile respiratorii mici ale plămânilor (bronhiolele), fiind foarte comună în rândul copiilor sub 2 ani. Simptomele includ tuse, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație.

Cum să protejezi copilul

Evită expunerea la fum de țigară, care poate agrava simptomele respiratorii. Menținerea unei bune igiene este crucială.

Spală-te pe mâini înainte de a atinge copilul și evită contactul cu persoane care prezintă simptome de răceală sau gripă.

Umidificatoarele de aer pot ajuta la menținerea umidității optime în camere, ușurând respirația copilului.

3. Fotografie... (pexels-olly-3765115_89612200.jpg)

Fotografie de la Andrea Piacquadio/ Pexels

3. Otita medie

Otita este o infecție a urechii medii, foarte frecventă la copiii mici, în special după o răceală sau gripă. Simptomele includ durere de ureche, febră și uneori scăderea auzului.

Cum să-l protejezi

Tratarea răcelilor din timp poate preveni otitele, deoarece acestea apar adesea ca o complicație a infecțiilor respiratorii.Igiena nazală este importantă.

 Asigură-te că ai acest ”medicament” în casă

În cazul bolilor enumerate mai sus, ar fi ideal să te asiguri că ai în casă ”medicamentul minute”, nu numai în perioada rece ci și pe tot parcursul anului. Este vorba de mierea de albine. ATENȚIE! Miere autentică, pe cât posibil achiziționată din surse de încredere și nu din lanțurile din magazine care, pun spre vânzare de cele mai multe ori miere pe bază de sirop de zahăr. 

Mierea oferă numeroase beneficii pentru sănătatea copiilor, dar este important să fie administrată doar copiilor mai mari de un an, deoarece poate conține spori de bacterii care ar putea provoca botulism la sugarii mai mici. 

De ce miere? 

Mierea calmează tusea și gâtul iritat:  Mierea este un remediu natural eficient pentru tuse și dureri în gât. Studiile au arătat că mierea poate fi la fel de eficientă ca unele medicamente pentru tuse, oferind alinare și reducând disconfortul gâtului.

Mierea are proprietăți antibacteriene și antivirale: Mierea are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la combaterea infecțiilor. Este folosită de secole pentru a trata rănile și arsurile minore datorită capacității sale de a inhiba creșterea bacteriilor.

Mierea întărește sistemul imunitar: Mierea conține antioxidanți care contribuie la întărirea sistemului imunitar. Acești antioxidanți ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi și la prevenirea bolilor.

Atenție! Important de știut

- Deși mierea este sănătoasă, trebuie oferită cu moderație din cauza conținutului ridicat de zaharuri.

- Nu da miere copiilor sub 1 an din cauza riscului de botulism.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Alimentatie si nutritie

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel