Frica părintelui, povara copilului: cum construim încredere, nu control
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting
Conform unui studiu condus de psihologa Susan Bögels, părinții cu niveluri ridicate de anxietate tind să transmită, fără să-și dea seama, temerile lor copiilor, în special prin comportamente de control excesiv. 

Aceste manifestări nu necesită cuvinte: o privire neliniștită, avertismente repetate sau expresii precum „ai grijă” pot comunica copiilor ideea că lumea este periculoasă și că este mai bine să evite provocările, potrivit bebesymas.com.

Citești și Urania Cremene, despre nevoile emoționale ale bebelușului: „Tu ești busola lui interioară și singura certitudine într-o lume copleșitoare”

Deseori, dorința de a proteja copiii provine din cele mai bune intenții: dorința ca ei să fie fericiți și să nu sufere. Însă, când această protecție devine un scut permanent, ea nu îi învață pe copii să trăiască, ci să evite.

Această evitare împiedică dezvoltarea abilităților esențiale precum toleranța la frustrare, încrederea în sine și învățarea prin încercare și eroare.

Exemplu practic

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Articolul oferă exemplul unei mame care, în loc să intervină imediat când fiul ei încearcă să toarne lapte în pahar, îl lasă să încerce singur. Chiar dacă varsă puțin, copilul învață să gestioneze situația și să aibă încredere în propriile abilități.

Vezi și „Povești de acasă: Copiii români născuți în diaspora își descoperă rădăcinile”

Recomandări pentru părinți

SURSA FOTO: Freepik.com@prostooleh

Identificarea și gestionarea propriilor temeri: Recunoaște-ți temerile, dar evită să le impui copiilor.

Încurajarea autonomiei: Permite copiilor să ia decizii potrivite vârstei lor, ceea ce le dezvoltă încrederea în sine.

Acceptarea greșelilor ca parte a învățării: Greșelile sunt oportunități de învățare și dezvoltare.

Evitarea controlului excesiv: Oferă sprijin și ghidare, dar lasă spațiu pentru explorare și independență.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Ministrul Educației Daniel David, despre ce se întâmplă cu profesorii titulari care nu au suficiente ore în școală: „Nu au de ce să se teamă”

Ministrul Educației spune că banii pentru “Școala Altfel” și “Săptămâna Verde” nu trebuie să vină din buzunarele părinților

„Dacă plecarea mea de la minister rezolvă criza, măcar în educație, plec!” Ministrul Daniel David rupe tăcerea și spune ce se întâmplă în culisele reformei

Noua generație de elevi îi sperie pe profesori. Ce se întâmplă în școli și de ce părinții NU ar trebui să ignore aceste semne

pixel