Goana după „cea mai bună școală”: ambiția părinților și coșmarul copiilor?
Data actualizării:
Data publicării:
Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară, Director al Departamentului de Formare a Profesorilor din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, a fost invitatul lui Sorin Ivan la Dc Edu.

Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară a explicat că faptul că părinții își doresc tot ce e mai bun pentru copiii lor este un lucru normal.

Citește și Ce se întâmplă cu studenții după ce termină facultatea? Profesor Laura Comănescu, despre importanța practicii și a internshipului în universități / VIDEO

„Ar trebui să ne gândim în primul rând la ce înseamnă școala bună. De ce trebuie să alergi după o școală sau alta? Avem profesori mai buni, dotări mai bune acolo, un climat educațional mai bun, mai strict sau mai permisiv.

Câteodată este un mit. În sistemul de învățământ încă există și momente în care o anumită persoană poate ajunge ca profesor într-o școală bună pentru că îl cunoaște pe director sau pe cineva de la inspectorat.

Și s-ar putea să nimerești la acea persoană care s-ar fi potrivit mai bine unei școli mai puțin bune. Problema pe care noi o avem la nivel general este exact această.

Dacă ne uităm la alte țări nu au neapărat profesori mai buni la nivel general, dar au o egalizare, o echivalență a școlilor cele din mediul rural, din mediul urban între ele.

S-au făcut eforturi încât să existe profesori calificați și de calitate peste tot, să existe dotări și să existe un mediu bun. Ori te duci la școală din centru unde te grăbești să fii acolo, ori rămâi la școală din cartier. Ar trebui să nu existe diferențe foarte mari.

Problema este în zona decidenților. Pentru că este firesc ca părintele să-și dorească mai mult pentru copilul său: de la cele mai bune haine, educație, sistem de sănătate. Este firesc. Și se va întâmpla până când cineva va construi o altă mentalitate de a privi educația”, a explicat Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară.

Profesori buni trebuie să fie peste tot. Să nu mai avem neapărat suplinitori. În primul rând, un profesor bun este unul calificat. Un profesor care a făcut meseria să fie profesor și nu cineva care întâmplător rămâne la catedră câțiva ani de zile, a mai preciat profesorul.

Materialul integral poate fi urmărit mai jos:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!” / FOTO: freepik.com @satura86

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!”

Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și-i împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!” / FOTO: freepik.com @sacyks

Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și care îi împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!”

Numele de băieți și numele de fete cel mai probabil să fie miliardari, potrivit ChatGPT / FOTO: freepik.com @mandhi

Nume de copii care cel mai probabil o să fie miliardari, potrivit ChatGPT

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui” / FOTO: freepik.com @EyeEm

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui”

pixel