10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
Dr. Tovah Klein, psiholog pentru copii și director al Centrului pentru Dezvoltarea Copilului Tânăr din Barnard College, avertizează că lauda constantă nu este cea mai eficientă modalitate de a motiva copiii. În opinia sa, succesul necesită motivație și este mai important să învățăm copiii cum să se motiveze singuri decât să le spunem mereu ce să facă.
Lăudarea excesivă a copiilor poate avea consecințe negative. Atunci când părinții încearcă să-și motiveze copiii prin laude entuziaste, de fapt pot face mai mult rău decât bine, avertizează Dr. Klein. Aceasta este concluzia experienței sale ca psiholog pentru copii și cercetător în domeniul dezvoltării copilului.
Pentru a sprijini această perspectivă, Dr. Klein subliniază că lăuda constantă poate determina copiii să se bazeze exclusiv pe evaluarea și aprobarea externă. În loc să se concentreze pe propriile lor interese și pasiuni, copiii pot începe să caute aprobarea altora în tot ceea ce fac. Astfel, ei pot ajunge să-și definească valoarea personală în funcție de lauda primită, în loc să se dezvolte și să-și exploreze propria motivație intrinsecă.
SURSA FOTO: freepik.com @namii9
În schimb, Dr. Klein sugerează că este mai util să-i învățăm pe copii cum să-și dezvolte propria lor motivație. Aceasta implică cultivarea intereselor și pasiunilor lor, oferindu-le autonomie și sprijin pentru a-și stabili obiective și a-și gestiona eforturile. În loc să îi lăudăm excesiv pentru rezultatele obținute, ar trebui să îi ghidăm în dezvoltarea unei stime de sine sănătoase și să îi încurajăm să se bucure de procesul de învățare și de creștere personală.
Într-un interviu acordat postului CNBC, expertul și mamă a trei copii dezvăluie o perspectivă interesantă cu privire la motivarea copiilor. Potrivit acesteia, adulții au adesea impresia că pentru a-i motiva pe cei mici trebuie să îi încurajeze în mod constant. Cu toate acestea, ea sugerează că părinții ar putea avea nevoie să-și reducă entuziasmul și să adopte o abordare diferită pentru a-și motiva cu adevărat copiii.
Expertul explică că expresii comune precum „ce bine ai făcut-o!” sau „tu ești cel mai bun!” pot ascunde un pericol subtil. Studiile arată că lauda excesivă poate avea un impact negativ asupra copiilor, transformându-i uneori în dependenți ai aprobării externe, explică ea. Aceasta înseamnă că, atunci când copiii merg la școală sau în alte contexte, ei se așteaptă să primească aceeași laudă și apreciere constantă. Însă, atunci când asta nu se întâmplă, pot apărea frustrare și anxietate, iar copiii pot dezvolta o teamă de eșec și dificultăți în a se adapta la adversități.
Expertul subliniază faptul că, în mod natural, copiii sunt curioși și dornici să descopere lucruri noi. Prin urmare, ei deja dețin o motivație intrinsecă puternică. Totuși, lăudați în mod constant și aplaudați, această curiozitate poate fi diminuată sau chiar suprimată, avertizează psihologul.
De aceea este esențial să nu aplaudăm rezultatul, ci să „lăudăm procesul”, subliniază dr. Klein. „Copiii care doresc doar să facă bine pentru a putea primi laude de la părinți pot deveni adulți a căror singură motivație de a face bine este o posibilă creștere sau promovare”, explică psihologul. În schimb, „copiii care sunt susținuți și încurajați să caute provocări distractive și pline de satisfacții pentru ei înșiși au mai multe șanse să dezvolte motivația intrinsecă de care au nevoie pentru a reuși”.
SURSA FOTO: freepik.com @tsyhun
Studiile arată că motivația intrinsecă crește curiozitatea și persistența și îmbunătățește performanța la muncă și bunăstarea psihologică.
„Puteți continua să vă lăudați copiii”, adaugă expertul. „Trebuie doar să-i lași să preia conducerea în descoperirea activităților și comportamentelor care îi motivează să reușească”.
Și este că, pe măsură ce cresc, copiii își dezvoltă propriul simț al „eu”. „Asta înseamnă să explorezi multe și să încerci lucruri noi. De fiecare dată când stăpânesc o n, ouă abilitate sau rezolvă o problemă dificilă, se simt bine și se gândesc: `pot să o fac!`, `pot rezolva lucrurile`, `vreau să accept o nouă provocare`. Promovarea acestui sentiment îi ajută pe copii să-și dezvolte propria motivație interioară, ceea ce îi va determina să continue să își stabilească noi obiective și să lupte pentru succes pe măsură ce cresc”.
Prin urmare, părinții ar trebui să își concentreze laudele „pe metodele sau abilitățile pe care copiii le folosesc pentru a rezolva probleme”, subliniază Klein. „Adesea”, continuă ea, „asta înseamnă doar să fii acolo și să-i sprijini, să-i încurajezi și să-i ajuți să gestioneze frustrările naturale de a încerca ceva nou și provocator. Să nu-ți fie teamă să-ți lași copilul să eșueze”. Copiii, prin ei înșiși, trebuie să încerce singuri diferite strategii pentru a rezolva problemele, adversitățile etc.
În acest fel, „învață mai mult și sunt capabili să dezvolte o mai mare determinare”. „Iar atunci când cad”, subliniază ea, „este vital să-i ajuți, să-i susții pentru că ceva nu a mers așa cum și-au dorit”. În aceste cazuri spuneți-le și expresii precum „poți să o faci” sau „ești cel mai bun”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...