Gustarea perfectă pentru școală există! Acestea sunt cele DOUĂ ingrediente pe care ar trebui să le aibă! Medic: „O dietă deficitară poate avea consecințe grave”
Data publicării:
Cea mai răspândită variantă pentru gustările pentru copii este sandvișul pe care copiii îl mănâncă de mai multe ori pe săptămână și mulți dintre ei zilnic. Mai exact, între 7 și 17 ani, această opțiune este prezentă în jumătate dintre gustări (49,9%), în timp ce produsele de patiserie și prăjiturile sunt prezente la 37,1%.

Acest lucru este confirmat de „Cartea albă despre gustările pentru copii” întocmită de o echipă de dieteticieni-nutriționiști și promovată de Asociația Spaniolă a Producătorilor de Iaurt și Deserturi Proaspete cu Lactate (AEFY).

Echipa de experți atrage atenția asupra impactului acestor gustări asupra sănătății copiilor. Concluzia este clară: aport caloric ridicat și valoare nutrițională scăzută. Această combinație ar putea să nu fie cea mai sănătoasă opțiune pentru micuți. Se pare că această tradiție a gustărilor de la școală ar putea contribui la probleme de sănătate precum supraponderalitatea, obezitatea, diabetul sau afecțiunile cardiovasculare. Un semnal de alarmă pentru părinții care își hrănesc copiii cu această opțiune frecventă!

Citește și Câte ouă poate mânca un copil pe săptămână? Expert în nutriție: „Probabil că toți am auzit de acasă că nu e bine să le mănânci în fiecare zi”

Experții au tras un semnal de alarmă privind alegerile pe care părinții le fac pentru gustările copiilor lor

Experții care au contribuit la acest raport au tras un semnal de alarmă privind alegerile pe care părinții le fac pentru gustările copiilor lor la școală, menționând că acestea reprezintă în jur de 10% din aportul caloric zilnic total. Specialiștii consideră acest moment ca fiind o oportunitate importantă de a îmbunătăți calitatea dietei copiilor, prin integrarea alimentelor cu un profil nutrițional adecvat.

Potrivit cercetărilor științifice, pare să existe o soluție sănătoasă și delicioasă: dieta mediteraneană. Experții subliniază că alegerea alimentelor recomandate în cadrul acestei diete ar putea fi una dintre cele mai bune opțiuni pentru gustările copiilor. Astfel, ei propun o combinație echilibrată, cum ar fi un produs lactat, cum ar fi iaurtul, însoțit de puține fructe și nuci. Această alegere nu numai că ar aduce o savoare delicioasă, dar ar contribui și la acoperirea nevoilor calorice și nutriționale esențiale pentru creșterea și dezvoltarea normală a copiilor. Un sfat gustos și sănătos pentru părinții care doresc să facă alegeri mai bune în privința gustărilor pentru cei mici!

Vezi și Alimentele care îmbunătățesc performanța școlară la copii, conform unui studiu recent: „Gândiți-vă la alimentație ca la motorul care îi menține pe copii în mișcare”

Recomandare: Două porții de lactate pe zi

2. Gustarea p... (gustarea-perfecta-pentru-scoala-exista-acestea-sunt-cele-doua-ingrediente-pe-care-ar-trebui-sa-le-aiba-medic-o-dieta-deficitara-poate-avea-consecinte-grave-2_10205800.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @zinkevych

Cartea albă aduce în prim-plan importanța consumului adecvat de produse lactate, cu o atenție specială acordată iaurtului, asociat cu o calitate superioară a dietei. Potrivit explicațiilor medicului De Cangas, iaurtul se dovedește a fi o alegere excelentă pentru copii și adolescenți, aducând nu doar o contribuție semnificativă la valoarea energetică totală a dietei, ci și un aport esențial de calciu și vitamina D. Aceste elemente sunt esențiale pentru sănătatea oaselor, metabolismul și funcția antioxidantă.

Doctorul evidențiază, de asemenea, că iaurtul este bogat în bacterii de acid lactic, favorizând o digestie mai eficientă a alimentelor și aducând numeroase beneficii, inclusiv o acțiune imunomodulatoare. Societatea Spaniolă de Nutriție Comunitară (SENC) recomandă un consum zilnic de două porții de lactate, echivalentul a două iaurturi naturale.

Citește și 10 alimente pentru a menține imunitatea copilului puternică în sezonul rece: „Sunt ca o trupă de supereroi pentru sistemul micuțului tău!”

O dietă deficitară poate avea consecințe grave

Cu toate acestea, Cartea albă trage un semnal de alarmă cu privire la dieta actuală a copiilor și adolescenților, caracterizată printr-un aport crescut de proteine și un aport redus de carbohidrați. În ciuda acestui fapt, raportul subliniază insuficiența persistentă a aportului de vitamina D și calciu timp de două decenii.

De Cangas subliniază că o dietă deficitară poate avea consecințe grave, inclusiv lipsa creșterii, pierderea în greutate patologică și dezvoltarea inadecvată a organelor vitale. Aceasta poate afecta, de asemenea, sistemul imunitar, crescând susceptibilitatea la boli infecțioase și cronice pe parcursul întregii vieți. Un apel important la atenția părinților și factorilor de decizie pentru a îmbunătăți calitatea nutriției în rândul tinerilor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: cercetare  gustare  gustare elevi  gustare scoala  pachetel scoala  scoala  studiu 

Articole similare


Cele mai noi articole

Când se despodobește bradul? Tradiții și superstiții!

Bradul de Crăciun, cu mirosul său proaspăt și...


Top citite
Ce înseamnă, din perspectiva psihologică, ca un copil să deseneze un copac cu rădăcini / FOTO: freepik.com@prostooleh

Ce înseamnă, din perspectiva psihologică, ca un copil să deseneze un copac cu rădăcini

Examenul de licență și lucrarea de licență devin ambele obligatorii din anul universitar 2025-2026 / FOTO: freepik.com@ yanalya

Examenul de licență și lucrarea de licență devin ambele obligatorii din anul universitar 2025-2026

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”/ FOTO: Instagram@AndreeaEsca

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”

Foto: Freepik@ belakangbapak02

Succesul școlar are la bază cinci elemente, potrivit experților de la Universitatea Harvard

pixel