Homeschooling, cum funcționează educația parentală. Avantaje și dezavantaje ale acestei metode inedite de educație
Data publicării:
Educația parentală (homeschooling) este educația oferită de părinți sau de alte persoane alese de familie copiilor lor.

Homeschooling („educația parentală”) este posibilitatea prin care copiii pot să învețe acasă, urmați personal de părinți care le devin profesori.

Fiecare familie decide ce sistem să folosească în funcție de convingerile personale, dezvoltând o metodă educațională pe care ceilalți părinți o pot inspira sau personaliza pe rând. Sunt cei care preferă să mențină o „structură școlară” prin urmărirea programului și a textelor ministeriale și cei care abordează câte un subiect abordând o singură temă pentru o lungă perioadă de timp.

Deși homeschooling-ul nu este o activitate ilegală, legislația e ambiguă, iar părinții se tem de amenzi, dar și de faptul că pot fi luați în vizor de cei de la Protecția Copilului, fiindcă nu își trimit copiii la școală, deși le oferă o alternativă la educația formală, acasă.

Potrivit PlayTech, părinții care aleg să își educe copiii acasă, trebuie să urmeze câțiva pași. Pentru început, copilul trebuie înscris la o școală care îi permite să studieze acasă, punându-i la dispoziție materiale didactice specifice, printr-un canal de comunicare, cum ar fi platforma online a școlii.

Spus altfel, ar fi o variantă a învățământului la diastanță. Neoficial, copilul beneficiază de acoperirea legală pe care i-o conferă înscrierea la acea unitate de învățământ, iar părintele e responsabil 100% de educația celui mic.

În cazul în care copilul e înscris la o școală normală, părintele trebuie să ceară transferul la școala specială care permite sistemul de homeschooling, printr-o cerere adresată directorului instituției. Părintele va primi atât acordul, cât și fișa matricolă a copilului.

Dacă micuțul nu a mai fost înscris anterior la o școală, înscrierea se poate face direct la instituția de învățământ care este permisivă cu acest tip de educație la distanță.

Ceva mai dificilă este trecerea elevilor din sistemul homeschooling, la cel formal, clasic. Elevii care provin din acest sistem aparte trebuie să își echivaleze anii de studii cu diplome care să ateste că au parcurs materia și au cunoștințele necesare pentru a fi înscriși într-o anumită clasă.

Avantajele de care se bucură copiii ce învață în regim de homeschooling

Printre principalele avantaje pe care le putem enumera referitor la acest sistem aparte de educație se numără implicarea părinților în procesul educațional al copilului.

Această implicare sudează relația părinte-copil și consolidează, în general, relațiile de familie.

De asemenea, copilul petrece mult timp acasă, în sânul familiei, ceea ce îi conferă o stare de bine, de relaxare, e familiarizat cu tot și se simte protejat și în siguranță.

Totodată, părintele poate sta liniștit, știindu-și copilul acasă, în siguranță, ferit de pericolele pe care le-ar putea reprezenta anturajele nepotrivite la școală, sau pericolele ce pot apărea uneori chiar și în drumul spre sau dinspre școală.

Un alt mare avantaj este acela că micuțul face ceea ce îi place. Își canalizează toată energia și forța către acele domenii care îl pasionează și pentru care are înclinații native.

Spre deosebire de sistemul clasic de învățământ, unde cei mici sunt nevoiți să învețe toate materiile, deși au abilități doar pentru anumite domenii.

De altfel, sistemul public de învățământ nu este atât de dezvoltat încât să ofere copiilor o educație solidă în domeniile care au avansat foarte mult în ultimii ani, cum ar fi tehnologia.

În homeschooling, copiii pot fi mai ușor canalizați către studiul acelor domenii care îi pasionează, care sunt de viitor și care le pot oferi celor mici șansa reală de a-și găsi un job potrivit și a-și dezvolta o carieră de succes.

Cele mai mari dezavantaje

Avantajele de mai sus vin la pachet cu o serie de lipsuri, pe care sistemul homeschooling nu le va putea compensa niciodată, oricât de bine s-ar dezvolta pe viitor.

Dincolo de piedicile legislative din România, copiii înscriși în acest sistem de învățământ sunt privați de socializarea specifică celor de vârsta lor.

Deși părinții care optează pentru acest sistem au grijă ca micuții să desfășoare activități, să facă sport, să iasă în aer liber, socializarea naturală, de la școală, nu poate fi compensată cu ieșirea în parc cu o gașcă de prieteni de la bloc.

De asemenea, copiii din sistemele formale de învățământ dezvoltă abilități practice, independent de părinți. Adesea învață să meargă singuri la școală, să se întoarcă de acolo, să fie departe de părinți câteva ore pe zi, timp în care se dezvoltă altfel decât în permanenta companie a părinților și familiei.

Copiii, la fel ca oamenii mari, au nevoie de spațiul și timpul lor, au nevoie să se simtă utili, independenți.

În cele din urmă, putem concluziona că această idee de homeschooling este interesantă, dar ar trebui abordată cu toată seriozitatea și responsabilitatea. Înaintea de a se lua o decizie care implică atât de mulți factori, părinții ar trebui să se documenteze foarte bine și să se consulte și cu micuțul lor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: avantaje  educatie  homeschooling 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa! / FOTO: Freepik.com@ v.ivash

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa!

Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting / FOTO: freepik.com @gpointstudio

Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting

Lecțiile pe care le învață un copil atunci când greșește. Expert parenting: „Lasă-i să facă pași greșiți și învață-l cum să devină mai puternic în fața provocărilor” / FOTO: freepik.com @travnikovstudio

Lecțiile pe care le învață un copil atunci când greșește. Expert parenting: „Lasă-i să facă pași greșiți și învață-l cum să devină mai puternic în fața provocărilor”

pixel