Iată de ce o educație severă în perioadele sensibile poate afecta dezvoltarea creierului copilului
Data publicării:
Un studiu recent publicat de Universitatea din Michigan a demonstrat că există anumite perioade sensibile în care severitatea părinților poate avea consecințe asupra creierului copiilor.

Părinții se confruntă adesea cu dificultăți în a-și păstra calmul și sângele rece în fața unor atitudini enervante ale copiilor lor. Totuși, conform rezultatelor unui studiu recent, acest efort ar merita.

Citește și Trăsături ale părinților care rămân apropiați de copiii lor la vârsta adultă, potrivit experților

Realizat de Universitatea din Michigan și publicat în JAMA Pediatrics, studiul a cercetat dacă există anumite „perioade sensibile” în copilărie în care severitatea exagerată a părinților ar putea avea efecte asupra creierului.

„Înțelegerea acestor perioade sensibile poate oferi linii directoare pentru strategii politice și de intervenție mai eficiente”, a declarat Luke Hyde, profesor de psihologie și autor al studiului, potrivit Parents.fr.

Ce s-a constatat

Sursa foto: freepik.com@Ambreen

Realizat pe un eșantion de 173 de familii pe o perioadă de 21 de ani în regiunea Detroit, acest studiu a oferit rezultate foarte convingătoare.

„Cercetătorii au constatat că comportamentele parentale severe în anii preșcolari au avut un impact negativ asupra organizării generale a creierului.

Comportamentele severe din anii de gimnaziu au avut un efect mai specific asupra conectivității cortexului prefrontal-amigdalei, care ajută creierul să regleze și să proceseze emoțiile”, se poate citi într-un articol publicat de Scary Mommy.

Anii preșcolari, o „perioadă sensibilă” pentru copii

Sursa foto: freepik.com@freepik

Citește și Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Astfel, cercetătorii au reușit să determine că părinții severi au un impact asupra creierului copiilor lor, cu atât mai mult atunci când aceștia sunt foarte tineri.

Dimpotrivă, studiul demonstrează că părinții calzi au un efect pozitiv țintit asupra sănătății mentale a copiilor lor, în special în perioada adolescenței.

„Având în vedere că aceste experiențe par să aibă un impact asupra riscului ulterior de depresie și anxietate, această cercetare pune în evidență perioadele de vulnerabilitate și oportunitățile de tratamente și politici care vizează promovarea unui dezvoltări sănătoase pe termen lung”, afirmă Cleanthis Michael, unul dintre autorii studiului.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Prescolari si Scolari

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

pixel