Iată de ce părinții trebuie să evite să se certe în fața copiilor
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Homepage
Atunci când un copil asistă la o ceartă între părinții săi, aceasta generează în el anxietate și neliniște. 

Cum putem evita aceste situații și cum să-l sprijinim pe copil cât mai bine? Răspunsurile oferite de Rachida Raynaud, psiholog.

Între muncă, viața de zi cu zi, sarcinile mentale, treburile casnice, temele celui mare și teama nocturnă a celui mic, nervii părinților sunt adesea supuși unui test greu. Așa că, uneori, izbucnesc certuri, chiar sub ochii întregii familii.

„Certurile care au loc în fața copiilor nu sunt niciodată lipsite de importanță, ele au un impact pe termen scurt sau lung, iar acest impact depinde și de frecvența acestora. Este vorba fie de o ceartă ocazională, fie de un climat conflictual care persistă", observă Rachida Raynaud.

De ce trebuie evitat să te cerți în fața copiilor?

Poate că tuturor ni s-a întâmplat să rostim un cuvânt nepotrivit și să izbucnească o ceartă între parteneri. „Trebuie evitat pe cât posibil să te cerți în fața copiilor, deoarece acest lucru le provoacă nesiguranță.

Ei au dificultăți în a înțelege de ce părinții lor ajung într-o stare emoțională asemenea, cu schimbări de voce, de expresie facială, cu țipete neobișnuite.

Este foarte derutant pentru ei să își vadă părinții exprimând astfel de emoții intense. Aceasta poate duce la neînțelegere, îngrijorare, anxietate. Copiii au nevoie să înțeleagă, este o situație care îi sperie", adaugă ea, potrivit Parents.

Reacția copiilor va fi, desigur, diferită în funcție de vârsta lor.

Cei mici vor avea tendința de a se ascunde, de a plânge sau, dimpotrivă, de a deveni foarte agitați pentru a se adapta atmosferei din casă și a arăta că sunt afectați de ceea ce se întâmplă.

Cum afectează certurile dintre părinți copiii?

Impactul va fi diferit în funcție de natura disputei – dacă este vorba despre o ceartă între parteneri sau un subiect legat de familie, cum ar fi educația copiilor.

O ceartă conjugală

Atunci când copilul asistă la o ceartă între părinți, el este expus intimității acestora. Acesta încalcă o regulă, o barieră care, de obicei, nu trebuie depășită.

„Intimitatea unui cuplu ține de cuplu.

O astfel de ceartă expune copiii la subiecte care nu sunt de vârsta lor, care nu îi privesc, iar acest lucru poate genera neînțelegere și dificultăți în a se poziționa în fața temelor cu care copilul a fost confruntat, deoarece aceasta dezvăluie o parte din viața de cuplu și viața de adult", analizează Rachida Raynaud.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Au fost publicate rezultatele la Evaluarea Națională

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că...



Cele mai noi articole

Au fost publicate rezultatele la Evaluarea Națională

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că...


Top citite

Mai mulți elevi în clasă! Guvernul Bolojan pregătește schimbări importante în Educație: Crește și norma didactică cu 10%

„Am ajuns să fim bone, nu dascăli!” După 24 de ani în învățământ, o profesoară demisionează: „Noua generație de părinți a distrus orice urmă de respect pentru educație”

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

„Crește norma didactică cu 2 ore!” Premierul Ilie Bolojan, anunț pentru profesori: „Statul va face niște economii care vor fi redirecționate tot către zona de educație”

pixel