”Îmi este mereu foame”: Cum să gestionezi foamea în timpul sarcinii?
Data publicării:
Poate ți s-a spus că atunci când ești însărcinată nu înseamnă că trebuie să mănânci pentru doi . Dar, în realitate, ne este în mod constant foame, ne este foame toată ziua și se pare că nu ne putem sătura. Poate copilul nostru are nevoie de mai multe alimente și nutrienți și de aceea ne este întotdeauna foame? Să încercăm să înțelegem când foamea în timpul sarcinii este complet normală și cum să o gestionăm cel mai bine fără excese.

Mănânci mai mult când ești însărcinată?

Răspunsul scurt este da, este normal să mănânci mai mult în timpul sarcinii. Corpul are nevoie de mai multă energie pentru a sprijini dezvoltarea fătului, dar așa cum am spus, asta nu înseamnă că trebuie să „mânânci pentru doi”. Cantitatea de calorii suplimentare necesare se modifică în funcție de trimestrul de sarcină. În general:

- În primul trimestru, creșterea necesarului de calorii este minimă, cu aproximativ 100-200 de calorii în plus pe zi.

- În al doilea trimestru, aceasta crește la aproximativ 300-350 de calorii pe zi

- În al treilea trimestru, este mai aproape de 450 până la 500 de calorii suplimentare pe zi.

Ce se întâmplă cu fătul dacă mamei îi este foame?

Foamea cronică sau o alimentație inadecvată pot avea consecințe negative asupra dezvoltării fătului, ducând la deficiențe nutriționale care ar putea afecta creșterea și dezvoltarea copilului. Nu există nicio îndoială (și este o recomandare de bun simț) că viitoarea mamă trebuie să urmeze o dietă echilibrată care să includă proteine, carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale.

Cum evoluează senzația de foame în timpul sarcinii?

Multe femei raportează că le este foarte foame la începutul sarcinii. Acest lucru nu este nimic alarmant: creșterea foamei se datorează probabil schimbărilor hormonale rapide care au loc în organism. Unul dintre principalii vinovați este progesteronul care crește semnificativ și poate afecta apetitul. În plus, organismul începe să se pregătească pentru a susține creșterea fătului, ceea ce poate duce la creșterea nevoilor de energie.

2. Fotografie... (pexels-amina-filkins-5427922-1_44149700.jpg)

Fotografie de la Amina Filkins/ Pexels

În special în primul trimestru, foamea poate fi deosebit de intensă, deoarece organismul lucrează din greu pentru a menține o sarcină sănătoasă, iar metabolismul crescut poate duce la acest sentiment perpetuu de foame.

În al treilea trimestru, foamea poate deveni deosebit de intensă: bebelușul crește rapid și corpul mamei trebuie să ofere o cantitate semnificativă de energie pentru a susține această creștere. În plus, kilogramele în plus acumulate în lunile precedente și cererea crescută de metabolism pot contribui la creșterea foamei.

Cum să combați foamea în timpul sarcinii?

Este dificil să te saturi, mai ales dacă îți este mereu foame. Iată câteva sfaturi practice pentru gestionarea foamei și pentru a te asigura că mănânci sănătos:

- Mâncarea frecventă a meselor mici, de exemplu mese mici la fiecare 2-3 ore, poate ajuta la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea senzațiilor bruște de foame.

- Alegeți alimente bogate în nutrienți, cum ar fi proteine, fibre și grăsimi sănătoase: nuci, semințe, fructe, legume, leguminoase și cereale integrale.

- Bea multă apă: asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei, ceea ce te ajută să te simți mai plin.

- Evitați alimentele excesiv de zaharoase sau rafinate, deoarece pot cauza creșteri ale zahărului din sânge care vă va face să simțiți foame rapid.

- Păstrați acasă doar gustări sănătoase, cum ar fi fructe, fructe uscate, iaurt, ciocolată neagră;

- Includeți proteine ​​în fiecare masă, deoarece vă ajută să vă simțiți sătulă mai mult timp. Includeți surse de proteine, cum ar fi ouăle, carnea slabă, peștele, tofu sau leguminoasele.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Alimentatie si nutritie

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Acest nume de fată de origine greacă va fi unul dintre cele mai alese în 2025 / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Acest nume de fată de origine greacă va fi unul dintre cele mai alese în 2025

De la cine moștenește copilul succesul educațional? Un studiu de amploare al UCL, efectuat pe 40.000 de perechi de părinți și copii, și-a prezentat concluziile / FOTO: freepik.com @syda_productions

De la cine moștenește copilul succesul educațional? Un studiu de amploare al UCL, efectuat pe 40.000 de perechi de părinți-copii, și-a prezentat concluziile

Daniel David, despre ce materii noi ar trebui introduse în școli: „Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani! Hai să predăm un pic altfel” / FOTO: freepik.com @oksix

Daniel David, despre ce materii noi ar trebui introduse în școli: „Mi se pare o greșeală toată atitudinea din ultimii ani! Hai să predăm un pic altfel”

Copiii care au relații proaste cu mamele lor au aceste comportamente / Foto: Freepik.com@shurkin_son

Copiii care au relații proaste cu mamele lor au aceste comportamente

pixel