Meditațiile | Cât costă succesul școlar și la ce preț emoțional? Ana-Maria Zamfir, la Părinți Prezenți / VIDEO
În acest articol explorăm importanța echilibrului și a stimulării diverse pentru creierul în formare al copiilor mici pe modelul tehnicilor de parenting din Singapore.
Se știe că experiențele variate – de la activități rapide, dinamice, la interacțiuni sociale și povești complexe – stimulează diferite părți ale creierului, susținând astfel atât memoria fotografică, cât și creativitatea.
Potrivit cercetărilor, viteza de răspuns și ritmul exercițiilor influențează activarea emisferelor cerebrale. Activitățile cu o viteză normală implică, de obicei, emisfera stângă, specializată în logică și limbaj.
”Dacă facem activități cu o viteză normală, bebelușii folosesc doar partea stângă a creierului. Dacă o facem repede, bebelușii vor activa partea dreaptă a creierului pentru a se conecta la viteza”, spune Kuah Eng Linag, fondatorul Heguru Education Center din Singapore.
Pe de altă parte, activitățile mai rapide, cu elemente de noutate, pot activa emisfera dreaptă, responsabilă de creativitate și percepție vizuală, elemente esențiale pentru un copil care își dezvoltă abilitățile de memorare și interpretare a informațiilor noi.
Un element important în formarea cognitivă, spun experții din Singapore, este expunerea copiilor la o gamă variată de stimuli vizuali și auditivi, precum povești și interacțiuni vocale. Folosirea poveștilor cu detalii bogate, cum ar fi cea despre „un bătrân cu o locomotivă cu aburi” sau „luptătorul sumo de la castel”, încurajează gândirea asociativă, dezvoltând capacitatea de reținere prin imagini mentale puternice, potrivit unui video publicat pe canalul YouTube al CNA Insider.
Repovestirea unei întâmplări, explicarea fiecărui element și repetiția sunt strategii care ajută copilul să creeze conexiuni și să dezvolte un vocabular variat.
Copiii beneficiază de pe urma unui mediu înconjurător care le oferă o sumă diversă de experiențe senzoriale și cognitive.
Potrivit speciliștilor din Singapore, în primele 1000 de zile, părinții pot integra activități de coordonare fizică, cum ar fi echilibrarea unui obiect sau mișcări ritmice, ajutând copilul să își îmbunătățească controlul motor și simțul spațialității.
Prin jocuri și activități structurate, ei pot stimula și reziliența emoțională, ajutând copiii să devină mai încrezători și mai curioși.
Stimularea diversă în primii ani de viață îi oferă copilului o bază solidă pentru a dezvolta abilități fundamentale și de a se adapta mai bine în mediul școlar.
Oferindu-le un echilibru între activitățile dinamice și exercițiile de concentrare, părinții pot sprijini formarea unei minți sănătoase și echilibrate, care se va adapta mai ușor provocărilor și oportunităților din viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cunoașterea personalității...
Succesul nu este doar o...
Bunele maniere la masă sunt...