Jocuri recomandate de Harvard pentru a lucra la autoreglarea emoțională între 5 și 7 ani
Experții de la Universitatea...
Școala de Educație de la Universitatea Harvard, una dintre cele mai prestigioase instituții academice din lume, oferă resurse, sfaturi și informații utile pentru părinți, nu doar pentru aspecte tehnice din domeniul educațional, ci și pentru activități practice, aplicabile acasă.
De exemplu, într-un articol intitulat „Activități ale funcției executive pentru vârste între 5 și 7 ani”, specialiștii de la Harvard subliniază beneficiile jocurilor care contribuie la dezvoltarea personalității și a autoreglării emoționale.
Ei afirmă că „jocurile pot exercita funcția executivă și abilitățile de autoreglare ale copiilor”, oferindu-le, în același timp, posibilitatea de a practica aceste competențe într-un mod interactiv.
Jocurile pot fi folosite pentru a învăța matematică sau pentru a exersa atenția și memoria cu ajutorul unui simplu zar.
SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection
La această vârstă, copiii încep să se bucure de jocuri cu reguli, dar nivelurile lor de interes și abilități pot varia considerabil. Specialiștii recomandă alegerea unor jocuri care să fie provocatoare, dar accesibile fiecărui copil.
Un alt sfat oferit de experții de la Harvard este ca, după ce copiii devin familiarizați cu regulile, rolul adultului în joc să fie redus treptat, pentru a-i încuraja pe cei mici să respecte regulile în mod independent.
Iată câteva exemple de jocuri tradiționale recomandate de Facultatea de Educație a Universității Harvard pentru dezvoltarea autoreglării.
„Jocurile care impun jucătorilor să-și amintească locația anumitor cărți sunt excelente pentru exersarea memoriei de lucru”, afirmă experții de la Harvard.
De asemenea, jocurile de potrivire a cărților după formă sau număr sunt ideale pentru dezvoltarea flexibilității cognitive.
Pe lângă acestea, sunt utile și jocurile care necesitată răspunsuri rapide și control, deoarece acestea ajută la dezvoltarea atenției și a inhibiției.
Jocurile de societate care implică dezvoltarea unei strategii sunt o altă opțiune excelentă. Acestea oferă copiilor oportunitatea de a face un plan, de a lua în considerare regulile în schimbare și de a ajusta strategia în funcție de mișcările adversarului.
„Prin strategie, memoria de lucru, controlul inhibitor și flexibilitatea copilului lucrează împreună pentru a sprijini un joc eficient, bazat pe planificare”, explică specialiștii.
Un exemplu clasic recomandat de Harvard este Simon, un joc care stimulează atenția, inhibiția și flexibilitatea cognitivă. Copilul trebuie să învățe și să aplice reguli diferite, ajustându-și acțiunile în consecință.
Jocurile fizice, precum dodgeball, sunt utile pentru dezvoltarea autoreglării.
Acestea necesară control constant, respectarea regulilor, luarea rapidă a deciziilor și autocontrol.
Jocurile precum Statuile de gheață sau Scaunele muzicale reprezintă o altă categorie recomandată. Ele necesară atenție și răspunsuri rapide, ajutând copiii să exerseze inhibiția și memoria de lucru.
De asemenea, aceste jocuri pot fi provocatoare pentru cei mai mari, deoarece implică urmărirea mișcărilor celorlalți și utilizarea memoriei de lucru.
Nu într-un ultim rând, Universitatea Harvard recomandă jocurile de imitație și cântecele. Melodiile care implică ritm, bătăi din palme sau structuri repetate sunt excelente pentru practicarea memoriei de lucru, inhibiției și flexibilității cognitive.
„Cântecele care adaugă conținut structurat, repetitiv, sunt o provocare benefică pentru copii, stimulând memoria de lucru și autocontrolul”, conchid specialiștii de la Harvard.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Experții de la Universitatea...
Copilul tău a descărcat Roblox? Deci ar trebui să...
Experții de la Universitatea...