Grafomotricitatea: Ce este, de ce este esențială pentru dezvoltarea copilului și cum să o stimulezi prin activități practice și distractive
De la castele, la gropi, la autostrăzi pentru mașini de jucărie și animale făcute cu matrițe, pentru cei mici să te joci pe mal la plajă sau sub o umbrelă cu nisip este distracția de vară.
Dar nu este întotdeauna o distracție inofensivă. La fel ca marea, chiar și nisipul poate ascunde un anumit pericol pentru sănătatea copiilor, motiv pentru care este important să fii mereu atent și să folosești unele măsuri de precauție.
Creaturile mici precum crabii de pe mal și insectele de diferite tipuri îi sperie de obicei pe copii, care stau cu plăcere departe de ele: de aceea nu reprezintă un mare risc pentru ei.
Mai periculoase și mai enervante sunt fragmentele de scoici, spini, sticlă, pietre ascuțite și alți oaspeți de plajă nedoriți care pot provoca tăieturi la picioarele copiilor. Este mai probabil să întâlniți acest tip de capcane în apropierea țărmului decât pe nisip uscat; dacă copilul dorește să se joace și să meargă pe o linie de plutire deosebit de bogată în aceste fragmente, este de aceea indicat să-l pună să poarte papuci de protecție.
Un alt pericol pentru sănătatea copiilor, adesea cel mai subestimat, este nisipul în sine. Prin uscarea pielii, o face mai vulnerabilă la atacul ciupercilor și bacteriilor, mai ales cea delicată a copiilor, care va trebui deci împrospătată și curățată cu un duș de câteva ori pe zi, chiar și la fiecare oră.
Să ne amintim să clătiți bine pliurile inghinale și să puneți mereu crema de protecție, precum și crema hidratantă după soare odată ce ajungeți acasă seara, pentru a ajuta pielea să se rehidrateze.
Un obicei prost al unor părinți, când copiii sunt foarte mici, este să-i lase pe plajă fără costum de baie: să nu uităm că nisipul, venind în contact cu părțile intime, poate fi cauza unor iritații supărătoare. Prin urmare, este întotdeauna important să lăsați copiii să se joace la plajă cu un costum de baie uscat și curat, care păstrează igiena, confortul și starea de bine a celui mic.
De altfel, cercetătorii au dovedit că joaca în nisip sporește riscul unor boli gastrointestinale, afecțiuni ale sistemului respirator superior, urticarie, afecțiuni oculare, ale urechilor, infecții ale pielii. Diareea și alte afecțiuni gastrointestinale au fost semnalate în cea mai mare proporție de cei care s-au jucat in nisip.
Asta nu înseamnă sub nici o formă că ar trebui să nu lăsați copiii să se joace în nisip, doar să fiți atenți la igiena lor atunci când o fac. După fiecare joacă în nisip asigurați-vă că îi spălați bine și că aplicați cu atenție creme hidratante și protectoare. Sunt singurele măsuri de prevenție recomandate care vă pot scuti de neplăceri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.