Lucruri simple pe care copiii din trecut le făceau și ai noștri nu le mai știu
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting
Trăim într-o epocă a tabletelor, aplicațiilor educaționale și părinților ultraimplicați. Dar dacă ne uităm în urmă, la copilăria generației Baby Boomers (cei născuți între 1946 și 1964), descoperim un univers complet diferit. 

Unul în care copiii erau învățați să fie responsabili, autonomi și conectați la viața de zi cu zi, nu doar la ecrane.

Un articol publicat pe YourTango atrage atenția asupra abilităților și valorilor fundamentale pe care copiii de altădată le învățau acasă — dar care, în prezent, tind să dispară din educația modernă.

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Citește și Un copil de 5 ani a pus pe jar o comună întreagă, doar pentru că nu voia la grădiniță

Să repare lucruri, să ajute în gospodărie, să contribuie activ

Copiii din acea generație știau cum să coasă un nasture, să bată un cui, să măture curtea sau să spele vasele. Azi, aceste sarcini par uneori „prea grele” sau „prea devreme” pentru cei mici — dar ele formau, în trecut, bazele responsabilității.

Respectul față de adulți și manierele simple

Baby Boomers erau învățați să salute, să spună „mulțumesc” și „te rog”, să respecte profesorii și părinții fără să fie necesare explicații îndelungate. Bunele maniere erau o regulă de aur, nu o opțiune.

Autonomie și libertate cu responsabilitate

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Mulți mergeau singuri la școală, aveau „voie” să se joace ore în șir afară și luau decizii fără să aibă părintele la un metru distanță. Învățau din greșeli, dar și din consecințe.

Lecții de viață, nu doar de carte

Generațiile de altădată puneau accent pe adaptare, practică și „simțul realității”. Se învăța cum se economisește, cum se organizează o zi sau cum să ajuți un vecin.

Ce am putea învăța de la trecut?

SURSA FOTO: Freepik.com@senivpetro

Fără a idealiza vremurile trecute, articolul subliniază o întrebare importantă: Oferim astăzi prea mult confort și prea puțină pregătire pentru viață?

Desigur, vremurile s-au schimbat, la fel și riscurile. Dar unele principii rămân valoroase: autonomia, responsabilitatea, politețea și contribuția personală. Poate că nu e nevoie să ne întoarcem complet în trecut, dar putem extrage din el lecții sănătoase pentru prezentul copiilor noștri.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Cele mai importante 6 minute din ziua unui copil

Copiii nu au nevoie de ore întregi de atenție din...



Cele mai noi articole

Top citite

Un nou tip de vacanță (scumpă!) atrage tot mai mulți părinți! Noua modă în parenting care întărește legătura părinte-copil

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

„Nu mai avem timp de experimente. Nu mai avem copii de sacrificat!” Prof. Cătălin Osiceanu trage semnalul de alarmă: „Cât o să țină legea lui Daniel David?”

Structura examenului de bacalaureat se schimbă radical pentru elevii care intră în clasa a VIII-a: O probă scrisă nu va mai conta la media finală, iar religia devine opțională

pixel