Mai mult de 86% dintre părinți se simt judecați pentru modul în care își cresc copiii
Data publicării:
Părinții se observă și se compară cu alți părinți care apar pe rețelele sociale, ceea ce are un impact emoțional semnificativ care se manifestă printr-un sentiment de presiune socială adesea autoimpus.

Părinții se simt presați de tot ceea ce văd pe rețelele sociale precum Instagram, Youtube sau Tik Tok în legătură cu modul în care își îngrijesc copiii.

Cel puțin așa reiese din studiul „Contemporary parenting and the use of social networks. Tensiuni și emoții”, prezentat la cel de-al IV-lea Congres Național al Asociațiilor de Nursing Pediatric.

Citește și Lucruri pe care toți bunicii vor ca nepoții lor să le știe

Printre principalele concluzii ale studiului promovat de Biomecanics și realizat cu mame și tați ai unor copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 3 ani, se evidențiază impactul puternic al mediului digital asupra stării lor emoționale, care îi determină pe 86,5% dintre părinți „să se simtă judecați pentru activitatea lor de părinți”, în timp ce 3 din 4 afirmă că „se simt mai singuri decât înainte în experiența de părinți”, în ciuda faptului că rețelele sociale le permit să fie mai conectați și să aibă un acces mai bun la informații.

Sursa foto: freepik.com@freepik

Volumul mare de informații la care părinții pot avea acces, deși este apreciat în mod pozitiv, este considerat o sabie cu două tăișuri în ceea ce privește influența lor asupra problemelor legate de creșterea copiilor.

De fapt, 1 din 5 părinți afirmă că „le este dificil să trăiască cu acces continuu la informații”, o problemă care are consecințe precum o sarcină mentală mai mare, din cauza actualizării constante, sau complicații în ceea ce privește bucuria de a fi părinte.

„Studiul prezintă constatări semnificative cu privire la modul în care parentingul a evoluat în paralel cu relația noastră cu accesul la informații.

Părinții au găsit în internet și în sursele de socializare un instrument valoros de accesare a informațiilor și a opiniilor altor părinți, dar acest lucru le-a sporit și autoexigența și presiunea de a face întotdeauna alegeri perfecte.

Acesta este un efect nedorit legat de noile modele parentale și este recomandabil ca mamele și tații să învețe să îl relativizeze”, explică Marta Delgado, CEO al companiei de consultanță în cercetare Twiga și sociolog responsabil de studiul promovat de Biomecanics.

Unul dintre aspectele evidențiate de raport este convingerea că a existat o evoluție a modelului parental în ultimul deceniu, în care accesul la informații în masă a avut un mare impact, oferindu-le părinților mai multe instrumente, „ceea ce îi face să se simtă mai pregătiți” și capabili să anticipeze problemele”.

În același timp, părinții consideră că, deși „există acum mai multe dovezi științifice privind modelele parentale”, „luarea deciziilor este complicată de existența unor tendințe contradictorii”.

Pentru mai mult de 82% dintre respondenți, educația parentală din prezent este mai „provocatoare” deoarece „nu este clar ce este mai bine”, spre deosebire de trecut, când „existau reguli mai simple și parametri stabili”.

Citește și Semne că ai crescut într-o familie complet disfuncțională

În ciuda rolului tot mai important al informațiilor digitale, pentru aproape toți părinții, prescriptorii tradiționali continuă să fie principala lor resursă. Astfel, medicul pediatru (96,4%), mama (94,0%), grădinița (94,1%) și prietenii și rudele cu copii sunt cei mai influenți prescriptori.

Cu toate acestea, în contextul actual al îndoielilor și al contrastului continuu de informații, alte surse precum cărțile pentru părinți și punctele de vânzare a produselor pentru copii ocupă un loc din ce în ce mai important.

Peste 69% dintre mame și tați consideră internetul și rețelele sociale drept surse relevante de informații privind parentingul, resurse pe care 6 din 10 le consultă săptămânal.

Publicarea studiului „Parentingul contemporan și utilizarea rețelelor sociale. Tensiuni și emoții”, confirmă, de asemenea, rolul instinctului ca instrument de luare a deciziilor adaptate la realitatea fiecărui copil datorită sensibilității de neînlocuit a părinților acestora. Această viziune este reflectată în unele dintre concluziile care încheie studiul și care arată că, pentru 96,8% dintre părinți, „informațiile oferă îndrumare, dar decizia finală aparține părinților care își cunosc copiii”.

Pe această linie, ei consideră că, în caz de îndoială, ponderea instinctului în luarea deciziilor este de 60 %, față de 40 % a informațiilor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Semnele care arată că ești un părinte supraprotector

Părinții supraprotectori au intenții bune, dar făcând...



Cele mai noi articole

Semnele care arată că ești un părinte supraprotector

Părinții supraprotectori au intenții bune, dar făcând...


Top citite
Numele de băieți și numele de fete cel mai probabil să fie miliardari, potrivit ChatGPT / FOTO: freepik.com @mandhi

Nume de copii care cel mai probabil o să fie miliardari, potrivit ChatGPT

Părinții care cresc copii mai puternici mintal decât majoritatea fac următoarele lucruri / FOTO: freepik.com@jalanajaudah

Părinții care cresc copii mai puternici mintal decât majoritatea fac următoarele lucruri

Tipuri de tați toxici și modurile în care afectează viitorul copiilor lor. Psiholog: „Importanța lor a fost neglijată pentru prea mult timp!” / FOTO: freepik.com @sun_house_ann

Tipuri de tați toxici și modurile în care afectează viitorul copiilor lor. Psiholog: „Importanța lor a fost neglijată pentru prea mult timp!”

Foto: Freepik @ itsnaeem

Fă-ți copilul să iubească școala și învățarea: Metodele pedagogilor de la Harvard pentru a stimula interesul acestora

pixel