Părinții tăi au făcut o treabă grozavă dacă spui des aceste 11 afirmații: Secretul pentru o iubire de sine autentică și o încredere în sine durabilă
„Meditațiile sunt adesea percepute de copii ca un semn că nu sunt suficient de buni că, na, mama îl trimite extra la română pentru că nu înțelege el la clasă. În ce măsură influențează aceste meditații stima de sine a copiilor?” a întrebat Loredana Iriciuc.
„Bineînțeles că, în momentul în care un copil vede că trebuie să muncească suplimentar, apare ideea că nu este suficient de bun. Este logic!”, explică Ana-Maria Zamfir la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
SURSA FOTO: freepik.com @Bizon
Scopul meditațiilor, așa cum este perceput în mod frecvent, nu este neapărat să aducă performanțe spectaculoase, ci să ajute copilul să țină pasul cu cerințele școlare. Fie că este vorba de elevi cu dificultăți de învățare sau de cei care excelează și doresc să se mențină în vârf, meditațiile devin un mijloc de a face față unui sistem educațional din ce în ce mai solicitant.
„Scopul pentru care sunt aceste meditații de cele mai multe ori nu sunt neapărat să vedem un copil că evoluează spectaculos sau mai știu eu ce, e vorba de pur și simplu să se descurce la școală, să se descurce la examene, să intre la un liceu mai bun sau să reușească în nu știu ce situație pe toate categoriile. Adică și pentru elevii care sunt mai slabi și, din păcate, nu pot ține ritmul cu ceea ce se predă la noi în școală, dar și pentru cei care sunt foarte buni.
Și, atunci, acești elevi înțeleg despre ei ca și persoane, că într-adevăr nu sunt suficient de buni din moment ce trebuie să faci ceva în plus față de ce se cere, este clar că tu trebuie să depui mai mult efort, că nu ești suficient”, mai spune psihologul clinician.
SURSA FOTO: freepik.com @mediaphotos
Un aspect care atenuează impactul negativ al meditațiilor, susține Ana-Maria Zamfir, este faptul că această practică a devenit, în multe medii, o normă socială.
„Partea, să zicem, care este atenuantă din problema aceasta este faptul că este normalizat. Adică nu este doar un copil care trebuie să facă, care este pus în această situație de a face mai mult decât poate el sau decât ar face în situația de învăța doar din școală.
Cam toată lumea în mediu urban, toată lumea care îmi place să cred că și-ar putea permite, sau sunt situații pe care eu le cunosc, în care nu există putere financiară sau sunt copiii din sistem, dar chiar și acolo sunt ONG-uri care ajută și sprijină acești copii cu meditații.
A devenit, după părerea mea, un fel de sport național”, a adăugat Ana Maria-Zamfir.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Fiecare copil are talente...