Mersul desculț acasă este benefic pentru copii? Ce ar trebui să știi
Data publicării:
Toate mamele se întreabă dacă mersul desculț în casă este rău sau bun. Care sunt argumentele pro și contra.

Mersul desculț prin casă nu este deloc o practică proastă, ci mai degrabă, diverse studii ar arăta că este bun pentru sănătatea copiilor.

Acesta ajută la circulația sângelui și îmbunătățește postura prin reechilibrarea întregului centru de greutate al corpului. În timpul unei plimbări, structura complexă a piciorului, formată din 100 de tendoane, ligamente și mușchi, 26 de oase și 33 de articulații, trebuie să reziste la un efort mare, o presiune de trei ori mai mare decât greutatea corpului nostru.

Potrivit unui studiu al Asociației Medicale Podiatrice din New York, 99% din picioare sunt perfecte la naștere, apoi se deteriorează în primul an de viață și ajung la 80% deformare în jurul vârstei de 20 de ani. Cauza principală ar fi tocmai încălțămintea alesă greșit.

Mersul desculț acasă este benefic pentru copii

Potrivit Humanitas, „desculț” sau mersul desculț este deosebit de potrivit pentru copiii care au nevoie să dezvolte această parte a corpului și care se simt mai confortabil cu mișcarea desculță. 

Absența pantofilor poate ajuta piciorul, dacă acesta crește într-un mod incert, poate cu tendința de a deveni plat, de a se conforma mai bine.

Mai mult, simțind diferite tipuri de pământ sub picioare, cei mici descoperă senzațiile de contact cu propriul corp și acest lucru favorizează dezvoltarea psihomotorie.

Permiterea copilului să meargă desculț activează mușchii piciorului și stimulează arcul piciorului și îl ajută să dobândească agilitate și îndemânare.

Mersul desculț la cei mici contribuie la dezvoltarea mersului, îmbunătățește microcirculația, postura, echilibrul, precum și aduce beneficii din punct de vedere psihologic deoarece dă o senzație de bine.

De altfel, mersul desculț oferă un sentiment de libertate care elimină toate formele de stres. În ceea ce privește problema îmbolnăvirii în contact cu o suprafață rece, unele studii au negat credința, evidențiind modul în care contactul picior-sol favorizează termoreglarea corpului.

În ceea ce privește copiii, cercetarea publicată în Frontiers, în 2018, de către un grup de cercetători de la Universitatea Jena, din Germania, a evidențiat modul în care activitățile desculțe i -au ajutat pe copii să-și îmbunătățească coordonarea, echilibrul și abilitățile motorii, precum sprintul sau săriturile în lungime.

Un alt studiu din 2016 al Universității Engleze din Bourbemouth a arătat că băieții și fetele învață mai bine și citesc mai mult după ce s-au eliberat de pantofi, deoarece păstrarea picioarelor în aer i-ar ajuta să se relaxeze și să se concentreze mai bine pe învățare.

Riscurile sunt în schimb în bacteriile cu care picioarele goale pot intra în contact. Din acest motiv, nu există contraindicații în mersul desculț în casă, pe suprafețe foarte curate, în timp ce nu trebuie făcut pe stradă sau în afara casei.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: copii  mersul descult  miscare 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel