Ministerul Educației modifică regulile examenului de licență: Ce trebuie să știe studenții
Data publicării:
Pe 2 decembrie, Ministerul Educației a publicat un set de modificări la metodologia-cadru privind organizarea examenelor de absolvire, licență/diplomă și disertație, care sunt acum supuse consultării publice.

Ministerul Educației a publicat luni seara, pe 2 decembrie, o serie de modificări la metodologia-cadru privind organizarea și desfășurarea examenelor de absolvire, licență/diplomă și disertație, care sunt acum în consultare publică.

Cea mai semnificativă schimbare este reintroducerea, după 10 ani, a obligației pentru studenți de a susține atât lucrarea de licență, cât și examenul la finalizarea studiilor.

Sursa foto: freepik.com@freepik

Dacă modificarea va fi aprobată în forma actuală, aceasta va afecta și studenții care sunt deja la jumătatea anului universitar și care intenționează să susțină examenul de licență în sesiunile din vara următoare.

Citește și Suntem campioni la ineficiență și neștiință. Prof. Cornelia Popa Stavri: „Cel mai ușor ar fi să dăm vina pe profesori” / VIDEO

Articolul 24, alin (1) se modifică după cum urmează, potrivit Edupedu:

”(1) Examenul de licență/diplomă constă în două probe, după cum urmează:

a) proba de evaluare a cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate;

b) proba de prezentare şi susţinere publică a lucrării de licenţă/proiectului de diplomă,” potrivit proiectului citat.

Până acum, din 2016, cele două probe erau la alegerea fiecărei facultăți/universități, iar metodologia prevedea că se susțin una sau două probe, nu ambele.

Vezi și Universitățile din Marea Britanie, afectate de scăderea numărului de studenți străini

Cum este forma actuală:

„Examenul de licență/diplomă constă în una sau două probe, stabilite de către senatul universitar, după cum urmează:

a) proba de evaluare a cunoștințelor fundamentale și de specialitate;

b) proba de prezentare și susținere a lucrării de licență/proiectului de diplomă.

Forma actuala a fost adoptată tot de Ligia Deca prin ordin de ministru (semnat prin delegare de secretarul de stat Gigel Paraschiv) în februarie 2024, adică în urmă cu 9 luni.

„Prezenta metodologie-cadru se aplică începând cu sesiunile de examene de finalizare a studiilor aferente promoției anului universitar 2023-2024”, conform textului actului normativ.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...


Top citite
Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / FOTO: freepik.com @lokodigo1

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / VIDEO

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul” / FOTO: freepik.com @standret

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul”

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta / FOTO: freepik.com @Ambreen

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta

pixel