Numărul consumatorilor de droguri în rândul tinerilor s-a triplat în ultimii cinci ani: „Am ajuns să avem copii și de 9 ani” / VIDEO
Data publicării:
Eugen Ilea, președintele Federației Nationale a Părinților ProEdu și Loredana Vișa, CEO V+O Comunication, au fost invitații Ramnei A. Dumitru în cadrul emisiunii „Ultrapsihologie”.

Subiectul dezbătut a fost unul extrem de acual: consumul de droguri în rândul tinerilor.

Consumul de droguri în rândul tinerilor crește într-un ritm alarmant, devenind o realitate îngrijorătoare pentru societate. Adolescenții și tinerii din zilele noastre sunt expuși la mai multe tentații decât generațiile anterioare, iar drogurile au devenit, pentru mulți, o modalitate de evadare din presiunile sociale, stresul școlar sau problemele emoționale.

Un motiv din spatele acestui fenomen este accesibilitatea crescută a substanțelor, dar și normalizarea consumului în rândul anturajului și pe rețelele sociale.

Pentru unii, drogurile par o soluție rapidă pentru a face față anxietății sau pentru a se integra într-un grup, însă realitatea arată că aceste alegeri aduc riscuri pe termen lung – de la probleme de sănătate, la dependență și dificultăți de integrare socială.

Eugen Ilea: „Ceva nu a fost făcut cum trebuie”

 

Sursa foto: freepik.com@creativaimages

Citește și Cum să-ți înveți copilul să spună NU drogurilor? Specialiști: „Prevenția începe de la o vârstă fragedă, chiar de la 2 ani!”

Cer este că fenomenul este unul îngrijorător: în doar cinci ani numărul consumatorilor de droguri în rândul tinerilor s-a triplat.

“Am constat ca pe parcursul acestor ani ceva nu se face bine. În urma cu 5-6 ani statisticile spuneau: consumatorii de substanțe interzise în rândul tinerilor se situau la 5%.

Astăzi când vorbim am avut surpriza să constatăm din date oficiale ca acest consum în rândul tinerilor a ajuns la 16%. Am tras concluzia ca ceva in toți acești ani nu a fost făcut cum trebuie.

Am ajuns la concluzia ca trebuie făcut un pas național, în așa fel încât informația și decizia să ajungă la toți părinții și la toți copiii. De aici s-a născut această idee a acestei campanii: Unspoken.

Pentru că procentul de consumatori s-a triplat, iar cel mai grav lucru este ca am ajuns sa avem consumatori de vârste mici: 9 ani. Ceea ce pentru noi părinții este viabil în așa fel încât copiii să nu mai ajungă să se atingă de astfel de substanțe interzise”, a spus Eugen Ilea, președintele Federației Nationale a Părinților ProEdu.

Ce face Campania „Unspoken”

Eugen Ilea a mai precizat faptul că în urma organizării unor focus grupuri cu părinții, dar și cu copiii consumatori, a sesizat că ceea ce spuneau părinții nu coresponda cu ceea ce au spus copiii. Două lucruri diferite. Campania Unspoken vine în sprijinul acestor copii și părinți ajunși la capătul puterilor.

„Campania a presupus posibilitatea de a decripta cele două universuri complet diferite. De aici și nevoia de a vorbi despre lucrurile nespuse pentru că părinții și copiii, așa cum am aflat și din focus grupuri, nu doar din faptul că sunt la rîndul meu mamă, au păreri diferite când vine vorba de problematica consumului de droguri.

Pentru echipa vizuală care a conceput mesajele vizuale, spoturile TV, cele patru identități prin care ne-am adresat părinților și copiilor, a avut în față o foarte mare provocare: aceea de a înțelege foarte bine care este elementul vizual și declanșatorul prin care părinții ar putea accepta că este o problemă care îi poate privi și pe ei, că nu este o problemă doar a vecinilor, a prietenilor, a cunoștințelor.

Loredana Vișa: „Este foarte greu să comunici cu generația Z și cu copiii de 9-10 ani 

Pe de altă parte, a presupus ascultarea foarte multor copii, pentru că deși facem comunicare, mulți dintre experții din echipa noastră de câteva zeci de ani au ajuns la concluzia că este extrem de delicat să comunici cu generația Z și cu atât mai greu să comunici cu copiii de 9-10 ani, cei pe care vrem altimenteri, cu această campanie, să încercăm să îi ținem departe de problematica drogurilor sau, dacă încearcă, să nu ajungă consumatori”, a spus la rîndul său Loredana Vișa.

Materialul integral poate fi urmărit mai jos:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

3 semne care arată că părinții au țipat prea mult la tine în copilărie. Experți: „Provoacă micro-traume. Este copleșitor pentru un micuț să fie supus la așa ceva!” / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

3 semne care arată că părinții au țipat prea mult la tine în copilărie. Experți: „Provoacă micro-traume. Este copleșitor pentru un micuț să fie supus la așa ceva!”

pixel