Etapa egocentrică la copii: Cum se dezvoltă și ce semnificație are pentru evoluția lor emoțională și socială
Indiferent dacă ești într-o relație sau ești părinte singur, dacă dorești să crești copii sănătoși și fericiți, cel mai bun sfat pentru părinți este să dezvolte anumite trăsături specifice de personalitate care te vor ajuta în educația parentală.
Aceste trăsături sunt cele pe care părinții le folosesc cel mai frecvent în stilurile lor parentale eficiente. Deși nu pot garanta că toate metodele tale de interacțiune cu copiii vor fi pe placul lor, dacă lucrezi la îmbunătățirea acestor trăsături de personalitate esențiale pentru o educație eficientă, vei crește un copil care știe că este iubit, înțelege rolul său în lume și se simte în siguranță în orice moment.
Părinții care au aceste trăsături de personalitate adoptă cele mai eficiente stiluri parentale, potrivit YourTango.
Citește și Sacrificiile pe care le fac părinții buni pentru a crește copii sănătoși, fericiți și de succes!
Aceasta înseamnă că accepți starea în care se află copilul tău în orice moment și ești sensibil la nevoile lui.
De exemplu, atunci când copilul plânge, mergi la el și îi răspunzi nevoilor sale, fie că este vorba de foame sau disconfort. De asemenea, atunci când copilul tău are o criză de furie, este important să accepți că aceste accese fac parte din procesul de creștere.
În loc să te superi sau să te enervezi din cauza comportamentului său la magazin, ar fi bine să răspunzi nevoii sale, care poate fi foame sau oboseală.
Un părinte receptiv privește dincolo de aparențe și se adaptează la ceea ce are nevoie copilul său.
Da, părinți, este normal să vă așteptați ca copilul dumneavoastră să fie respectuos, să aibă bune maniere, să se joace frumos și să învețe bine la școală. Stabilirea unor așteptări ridicate este benefică pentru copii, în timp ce așteptările nerealiste și bazate pe perfecțiune pot fi dăunătoare.
Părinții par adesea confuzi în legătură cu acest concept; le este frică fie să împingă prea mult și să creeze stres, fie să nu fie suficient de insistenți, temându-se astfel că vor avea copii care nu reușesc.
Totuși, problema nu constă în a împinge, ci în a fi clar cu privire la valorile tale și a stabili standardele pe care copiii tăi să aspire să le atingă.
Copiii se descurcă mai bine atunci când au consistență și structură care să le susțină așteptările bine definite.
A oferi îmbrățișări, săruturi și mângâieri este esențial și ar trebui să înceapă încă de la nașterea copilului, continuând pe parcursul întregii copilării.
Atingerea fizică ajută bebelușii să prospere și să se dezvolte, având același efect pozitiv asupra copiilor mai mari, contribuind la stima lor de sine și încrederea în sine. De asemenea, este o modalitate excelentă de a exprima emoții, servind ca un model pentru copilul tău.
A-i arăta unui copil că, prin gesturi precum ținerea de mână, mângâierea pe spate sau stând unul lângă celălalt, îți exprimi interesul și dragostea, reprezintă o lecție frumoasă despre comunicare și exprimarea sentimentelor.
Studiile de neuroștiință au demonstrat că sentimentul de confort și căldură generat de atingerea unui părinte, indiferent de vârstă, determină eliberarea de oxitocină (cunoscută și ca „hormonul iubirii”) la copil. Acest proces pare să aibă un impact pozitiv pe termen lung asupra fericirii generale a copilului în dezvoltare, contribuind la reducerea anxietății și la creșterea bunăstării mentale.
SURSA FOTO: freepik.com @prostooleh
Trebuie să îți asculți copilul atunci când vorbește cu tine.
Când se simt apreciați ca ființe umane, este mai probabil să facă același lucru cu ceilalți în relațiile lor ulterioare. Astfel, atunci când vine momentul să discutați, este mai probabil ca ei să te asculte, deoarece înțeleg că relațiile implică atât împărtășire, cât și ascultare.
Deși aceasta poate părea o trăsătură de personalitate standard, specialiștii observă că mulți părinți se confruntă frecvent cu această problemă.
Cred că este important să ajungem la o înțelegere comună a definiției.
A oferi sprijin nu înseamnă să le permiți copiilor să facă tot ce își doresc. Înseamnă să le validezi sentimentele, să îi încurajezi și să devii creativ atunci când ceea ce își doresc nu este ceva ce poți oferi sau consideri că este cel mai bine pentru ei.
Acest aspect devine adesea mai vizibil în anii adolescenței; de exemplu, copiii ar putea dori să se alăture unei trupe de rock, să cumpere o mașină sau să încerce un sport nou. Poți susține dorințele lor fără a compromite ceea ce consideri că este mai bine.
Ascultarea, validarea și elaborarea unui plan (sau a unui plan B) împreună sunt esențiale pentru a le transmite copiilor că îi susții.
Aceasta este o calitate a personalității adesea trecută cu vederea, dar care începe încă dinainte de a avea copii.
Ai fost de încredere și ai fost prezent acolo unde trebuia? Te-ai ținut de cuvânt? Ai fost un prieten previzibil?
Consecvența în educația parentală se referă la capacitatea de a aplica regulile și de a oferi consecințe în mod constant. Dacă știi că nu ai fost niciodată un susținător al regulilor, este posibil să te confrunți cu dificultăți în acest domeniu.
Cu toate acestea, este una dintre cele mai esențiale abilități fundamentale pentru a fi un părinte bun. Trebuie să te ții de cuvânt cu copiii tăi; dacă le spui că nu mai au voie desert sau că nu vor avea acces la mașină în weekend, trebuie să acționezi conform promisiunii până când copilul tău își îndeplinește obligațiile.
Fără iubire, îngrijire și disciplină consecvență, copilul tău va fi mai puțin probabil să te ia în serios și să respecte limitele stabilite.
SURSA FOTO: freepik.com @prostooleh
Această trăsătură de personalitate este una apreciată în orice relație. A fi rezonabil în relații înseamnă să explici motivele din spatele acțiunilor și deciziilor tale.
Prin această abordare, demonstrezi că ești atent și că iei în considerare comportamentele și alegerile tale. A fi rezonabil te face, de asemenea, abordabil și, în general, ușor de vorbit cu tine.
De obicei, există un părinte care este mai „rezonabil” sau mai rațional decât celălalt. Fă din tine acea persoană și ajută-l pe celălalt părinte să observe beneficiile gândirii raționale și ale atenției față de detalii.
Începutul autonomiei și independenței are loc în jurul vârstei de 9 luni, când copilul începe să se târască. Deși pare greu de imaginat, petreci o mare parte din primii 21 de ani de parenting navigând într-o relație de tip „push-pull” cu copiii tăi.
S-ar putea să-ți fie greu să-i lași pe copil să meargă și apoi să alerge. Te gândești la grădiniță și la școală și te simți trist, iar în anii preșcolari și adolescenței, auzi adesea: „pot să o fac singur...”
Trebuie să decizi când să-i lași să învețe și să eșueze pe cont propriu. Unii părinți nu renunță niciodată și își fac copiii să se simtă nesiguri în abilitățile lor și speriați de lume.
Unii părinți pot încuraja independența în anumite domenii, dar nu și în altele, ceea ce poate părea confuz pentru copil. Un părinte excelent este clar cu privire la valorile sale în legătură cu acest subiect și găsește un echilibru între încurajarea libertății și asumarea riscurilor, petrecând timp alături de copil și știind când să-l susțină. Aceasta va arăta diferit pentru fiecare părinte și copil, dar este esențial să fii atent la fiecare pas al drumului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Se vorbește adesea despre...
Fiecare părinte își dorește să...
Pe măsură ce diferențele între...
Carlos González, pediatru...