Pizza perfectă pentru cei care sunt la dietă: Nu e Margherita!
Data publicării:
Să recunoaștem: pizza este una dintre cele mai populare și iubite preparate culinare din lume și are o istorie îndelungată și fascinantă, care se întinde pe parcursul a mai multe milenii și implică influențe culturale diverse.

În timp, pizza a evoluat de la pâinea plată simplă a vechilor greci și romani la preparatul complex și variat pe care îl cunoaștem astăzi.

Adaptabilitatea și versatilitatea ei au făcut-o să fie îndrăgită în toate colțurile lumii, transformând-o într-un simbol culinar global.

Indiferent de variațiile regionale și personale, esența pizzei rămâne aceeași: o bază de pâine plată, foarte gustoasă, acoperită cu ingrediente delicioase și gătită cu dragoste.

Numărul de calorii dintr-o pizza poate varia foarte mult în funcție de dimensiunea, grosimea crustei și tipul de topping-uri folosite.

Spre exemplu:

1. Pizza Margherita (cu crustă subțire)

Felie (aproximativ 100-150g): 200-300 calorii

Pizza întreagă (aproximativ 800-1000g): 1600-2400 calorii

2. Pizza Pepperoni (cu crustă medie)

Felie (aproximativ 100-150g): 250-350 calorii

Pizza întreagă (aproximativ 900-1100g): 2000-3000 calorii

2. Fotografie... (pexels-horizon-content-2100060-3915857_61374000.jpg)

Fotografie de la Horizon Content/ Pexels

3. Pizza Vegetariană (cu crustă subțire)

Felie (aproximativ 100-150g): 200-300 calorii

Pizza întreagă (aproximativ 800-1000g): 1600-2400 calorii

4. Pizza cu crustă groasă (de tip siciliană)

Felie (aproximativ 150-200g): 300-400 calorii

Pizza întreagă (aproximativ 1200-1500g): 2400-4000 calorii

Este compatibilă Pizza cu dieta?

Dacă avem o dorință de neoprit pentru pizza, dar ne este frică să nu consumăm prea multe calorii, sfatul experților este să alegem pizza cu ciuperci, spune medicul nutriționist american, Clare Bailey.

Bailey a lăudat nenumăratele proprietăți ale ciupercilor, pe care le trecem des cu vederea: „Sunt incredibil de sărace în carbohidrați, bogate în vitamine, inclusiv vitamina A și vitamina D și multe fibre”.

3. Fotografie... (pexels-enginakyurt-1552642_25973900.jpg)

Fotografie de la Engin Akyurt/ Pexels

Ca să nu mai vorbim de faptul că conțin fosfor, potasiu, seleniu și magneziu, precum și lizină și triptofan (ajută la sinteza serotoninei, făcându-ne așadar să ne simțim fericiți și relaxați). Dar asta nu este tot: ciupercile sunt un panaceu pentru sistemul imunitar, atât de mult încât medicii recomandă, în general, un consum moderat, mai ales la schimbarea sezonului.

Iată potrivirea perfectă

100 de grame de ciuperci asigură organismului nostru puțin peste 20 kcal și sunt compuse din cel puțin 90% apă – indiferent de tip. Carbohidrații, zaharurile și grăsimile sunt reduse la minimum, prin urmare sunt excelente ca topping pentru pizza dietetică.

Combinați-le cu sos de roșii, puțin ulei, sare, piper, oregano și câteva roșii cherry tăiate în jumătate pentru a mânca o pizza foarte gustoasă, dar fără vinovăție.

Citește și: Mănâncă micul dejun doar la această oră: poți slăbi până la 5 kg și ai putea trăi până la 130 de ani. Teza nutriționistului Tim Spector



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Alimentatie si nutritie

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes” / FOTO: freepik.com @ standret

Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes”

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog / FOTO: freepik.com @EmilyStock

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi” / FOTO: freepik.com @sherry

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi”

Foto: Freepik @freepick

Acesta este intervalul orar în care un copil NU ar trebui să își facă temele: Cum să eviți suprasolicitarea și lipsa de concentrare

pixel