Puterea teatrului în educație. Povestea inspiratoare a Anei Avram și cum actoria le oferă copiilor aripi să zboare / VIDEO
Profesorul Ovidiu-Mihai Șontea a subliniat că scopul inițial al Evaluării Naționale a fost acela de a funcționa ca o evaluare de sistem. Conform declarației sale: „Evaluarea Națională a fost gândită ca o evaluare de sistem. Testele pe care le dau copiii, ar trebui să fie asemănătoare testelor PISA pentru că ea trebuie să fie o evaluare a ceea ce știu copiii la momentul clasa a VIII-a”.
Așadar, evaluarea ar trebui să ofere o imagine de ansamblu asupra cunoștințelor și abilităților acumulate de elevi pe parcursul ciclului gimnazial.
Cu toate acestea, profesorul Șontea a evidențiat o problemă majoră: „Însă, această Evaluare Națională s-a transformat în admitere. Ceea ce nu e totuna! Subiectele pentru selecție sunt diferite de subiectele de evaluare la modul general. E o confuzie aici a sistemului”.
În același context, prof. univ. dr. Sorin Ivan a precizat: „Aveți dreptate! Într-adevăr, Evaluarea Națională sau Capacitatea erau gândite ca examen de final de ciclu, de evaluare generală. A devenit acest examen ca examen de admitere în liceu.
De aceea se vorbește, nu, legea nouă promovează ideea de admitere organizată de Colegiile Naționale.
Ceea ce, din nou, a iscat discuții. Ne amintim de treapta I de pe vremuri. Unii spun că era mai bun acel sistem de pe vremuri”.
Discuțiile despre reformarea Evaluării Naționale continuă să atragă atenția specialiștilor și profesorilor. Profesorul Mugurel Ștefan a adus în discuție câteva idei pentru modul în care ar trebui organizat și structurat acest examen esențial pentru elevii de clasa a VIII-a.
„Avem platforma platformelor de corectură online. Nu e mare lucru să organizezi un concurs, să termini corectura în două zile. Ce îi împiedică să facă ce a zis prof. Ovidiu-Mihai Șontea mai înainte?
Dăm un examen de final de clasa a VIII-a la care evaluăm competențe generale la toate materiile, să vedem ce știe copilul când a terminat opt clase. Îl întrebi și de la fizică, îl întrebi și de la istorie, îl întrebi să știe și să vorbească, să se exprime acolo, din toate, dar câte puțin. La un nivel minimal. (...)
După care, mai dăm un examen. Câte profiluri avem noi în învățământ? Avem Științele Naturii, avem Matematică-Informatică, avem Uman și Socio-uman.
Ce mare scofală să faci cinci tipuri de subiecte distincte pentru fiecare profil în parte? Dar, subiecte ca stânca! Relevante!
Și vine copilul și zice: `eu nu sunt bun la matematică, eu sunt urmașul lui Eminescu, vreau uman!` Du-te, copile și dă un examen de Limbă Română și de gramatică și de engleză, eventual, ca stâncă! Și intră după aia la clasa ai specială de la colegii noștri de la Sava sau unde e profilul Uman”. a declarat prof. Mugurel Ștefan.
URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Profesorul Bogdan Cristescu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...