Răzvan Vasile, despre cocoloșeala la copii: „Un copil încrezător nu se naște din confort, ci din curajul de a-l lăsa să încerce, să greșească, să crească”
Data publicării:
Copilul căruia i se face totul nu va ști niciodată cum să-și facă singur. Copilul protejat excesiv ajunge să creadă că lumea îl va trata la fel. Fals. Lumea provoacă, testează, respinge.

Iar copilul crescut „în perne moi” va tremura în fața realității. Sunt ideile transmise de specialistul în parenting Răzvan Vasile.

Adevărata iubire nu înseamnă să-l ferești de greutăți, ci să-l înveți să le înfrunte. Copilul căruia i se face totul nu va învăța niciodată să-și facă singur. Nu va ști să se ridice când cade, nu va ști să caute soluții, să lupte, să reziste.

 

SURSA FOTO: Freepik.com@senivpetro

Protejat excesiv, el va ajunge să creadă că lumea îi va oferi aceeași plasă de siguranță. Mulți părinți confundă protecția cu afecțiunea și ajung să-și limiteze copiii în numele iubirii. Fără să-și dea seama, le taie aripile tocmai pentru că vor să-i țină „în siguranță”.

Dar copilul căruia i se face totul nu învață să se descurce singur, copilul ferit de orice greutate nu învață să fie puternic.
Iar copilul crescut într-o bulă de confort ajunge să creadă că lumea îl va trata la fel.

 

Răzvan Vasile: „Un copil încrezător nu se naște din confort, ci din curajul de a-l lăsa să încerce, să greșească, să crească”

SURSA FOTO: Freepik.com@EyeEm

Citește și Ozana Barabancea, despre valorile care le lipsesc tinerilor: „Nu mai avem respect pentru părinți”

„Cocoloșeala la copii nu este iubire. Este limitare mascată în afecțiune. Copilul căruia i se face totul nu va ști niciodată cum să-și facă ceva singur. Copilul care nu care nu va învăța niciodată cum să se ridice, iar cel care e protejat excesiv la infinit va ajunge să creadă că lumea îl va proteja la fel. Fals.

Lumea nu-l cocoloșește, îl provoacă, îl respinge, îl testează permanent. Și copilul crescut în perne moi va tremura tremura în fața realității.

Adevărata iubire nu înseamnă să-ți ferești copilul de greutăți, ci să-l înveți să devină mult mai puternic decât ele. Pentru că un copil încrezător nu se naște din confort, ci din curajul de a-l lăsa să încerce, să greșească, să crească”, a explicat Răzvan Vasile, specialist în parenting.

Citește și Vârsta la care copiii își epuizează cel mai mult părinții, potrivit unui studiu: „NU, nu sunt primii ani și nici adolescența!”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Cuplurile amână să devină părinți din cauza costului vieții

Creșterea costului vieții în Marea Britanie are un...


Top citite

O fostă profesoară rupe tăcerea pe TikTok: Lucrurile incomode pe care părinții elevilor de gimnaziu trebuie să le audă, chiar dacă nu vor

Vârsta la care copiii își epuizează cel mai mult părinții, potrivit unui studiu: „NU, nu sunt primii ani și nici adolescența!”

Nu-și mai sună părinții, nu mai vin acasă: Ce îi determină pe copii să rupă legătura cu mama și cu tata după ce devin adulți? Experții explică motivele

Reproșuri, acuzații și cereri de neînțeles: Profesorii spun cele mai halucinante mesaje primite de la părinți. Și totuși, mesajul lor rămâne unul clar: „Suntem aici pentru binele copilului!”

pixel