Frigul, cauza răcelilor la copii? Dr. Mihai Craiu: „Ar putea să conteze, dar NU așa cum credem noi, că dacă ne înfofolim nu mai facem boala” / VIDEO
Acestea impun sancțiuni pentru diverse comportamente considerate nereguli, cum ar fi vestimentația, comportamentul, aspectul fizic, fotografierea și filmarea, consumul de alimente și băuturi în timpul orelor, potrivit Edupedu.ro.
Regulamentele de organizare și funcționare ale școlilor sunt aprobate la începutul fiecărui an școlar în cadrul Consiliilor de administrație ale instituțiilor de învățământ.
Citește și Un studiu demonstrează impactul pozitiv al jocurilor video asupra educației
Potrivit Regulamentului-cadru ROFUIP 2024, aceste reguli trebuie adoptate în termen de cel mult 45 de zile: Art. 186 alin.(1) prevede că „în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului regulament (12 august 2024), consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ sunt obligate să aprobe propriile regulamente de organizare şi funcţionare, pe baza acestuia și a dispozițiilor legale în vigoare.”
Am examinat jumătate din Regulamentele de ordine interioară disponibile pe site-urile școlilor și liceelor din municipiul Sibiu pentru a identifica cazurile în care elevii pot fi sancționați.
Până la momentul publicării acestui material, însă, jumătate dintre regulamentele școlilor din Sibiu nu au fost încă publicate, deși sunt obligate să o facă, conform art. 63 alin.(3) din Legea educației:
Vezi și Profesor pus sub control judiciar după ce a trecut note pentru elevi care chiuleau
„În fiecare unitate de învățământ preuniversitar, consiliul de administrație, după consultarea consiliului profesoral, a consiliului școlar al elevilor, a consiliului reprezentativ al părinților și asociației de părinți, acolo unde există, aprobă un regulament de ordine interioară, cu precizarea condițiilor de acces în școală al profesorilor, elevilor și al vizitatorilor.
Regulamentul este publicat pe site-ul unității de învățământ și comunicat autorităților.”
Un exemplu de reglementare detaliată este cel al Școlii Gimnaziale „Radu Selejan”, care impune norme stricte privind aspectul fizic al elevilor.
De exemplu, se stipulează că unghiile fetelor trebuie să aibă o lungime maximă de 3 mm, iar îmbrăcămintea trebuie să respecte norme precise: tricourile trebuie să aibă o lungime care să acopere zona bazinului și umerii, pantalonii trebuie să aibă talie înaltă, fără rupturi care să dezvăluie pielea, iar rochiile trebuie să fie cu cel mult 2 cm deasupra genunchiului.
Unghiile elevelor sunt interzise dacă sunt colorate: „fără unghii colorate cu o lungime maximă de 3 mm de la buricul degetului”. În regulament, nu se specifică ce se întâmplă cu unghiile necolorate.
În plus, la capitolul machiaj le sunt interzise aproape toate produsele specifice acestei activități: „Nu este permis machiajul strident, ostentativ (fard de pleoape, fard de obraz/iluminator, ruj, folosirea excesivă a rimelului sau purtarea de gene false).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Utilizarea TikTok-ului este...
Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...
De la stresul academic,...
Utilizarea TikTok-ului este...